Avsnitt 108: Allt du behöver veta om protein plus våra killgissningar om supersets

I dagens avsnitt sammanfattar vi alla våra senaste råd om proteinintag för styrketränande, samt snackar lite närmre om supersets – kanske ett underutnyttjat verktyg?

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 08:20 – Allt du behöver veta om protein
  • 30:50 – Så använder du supersets på rätt sätt

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag och Philip använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!



14 svar på ”Avsnitt 108: Allt du behöver veta om protein plus våra killgissningar om supersets”

  1. Hej och tack för en kanonbra podd!

    Har en fråga som inte bara gäller detta avsnittet:
    Det talas ofta om tränade personer, nybörjare etc. Men när räknas man som vad? Är man en nybörjare om man styrketränat två år men fortfarande inte är speciellt stark? Är man ”tränad” om man är liten, men en stor del av kroppen är muskler?

    Svara
  2. Hello!

    Tack för en bra podd!
    Ang. superset: Om målet inte är att bli så stark som möjligt, utan att låta kroppen jobba hela tiden med målet att välja den inför ett lopp, är superset ”mer rätt” då?
    Jag tävlar i OCR där hinder, efter hinder efter löpning bara matar på. Utan vila. Är det någon idé att att liksom ”välja” kroppen vid att arbeta hårt, (hela kroppen) igenom superset? Eller är det kanske bortkastat? I mitt huvud tänker jag: ”är jag ute på ett lopp så kan jag ju inte vila mellan alla hinder”… (naturligtvis utför jag inte alla pass med superset, men 1-2 i veckan av totalt ca. 6-8 pass)
    /CS

    Svara
    • Nja, inte riktigt. Snarare är det faktiskt bättre att öka din maxstyrka så mycket som möjligt, så att du kommer lättare förbi varje hinder, och så att varje hinder ”kostar” mindre. Träna din uthållighet med löpning, men använd styrketräning för att öka din maximala styrka, är min starka rekommendation. 🙂

      Svara
      • Hej!

        Tack för svaret! Jag skall försöka anpassa mig enligt rekommendationer! (det är alltid roligt att ha hög puls) Men målet 100kg i mark i år måste ju nås och det görs bäst igenom tunga lyft!

        Svara
  3. Hej, tack för en awesome pod!

    Jag läser till mattelärare och här är mitt tips för att lyckas med Högskoleprovet:
    Vill man testa sig på något specifikt inom matematiken ska man (likt vissa andra aktiviteter…) träna på det man vill bli bra på. Mitt tips till dig är helt enkelt att ladda ner så många gamla högskoleprov som möjligt och nöta igenom dem. Frågorna på högskoleprovet är utformade på ett speciellt sätt, man tjänar på att känna igen fråge strukturen. När man gjort många av dem så inser man att det egentligen bara finns en handfull uppgifter formulerade på något olika sätt.

    Saknas viss förkunskap så kommer det visa sig när du nöter igenom uppgifterna, ta det vart eftersom det dyker upp. Ser du till att ha ett par hundra uppgifter i ryggen när du skriver så kommer det gå bra!

    Sov ordentligt kvällen innan och tänk på att hjärnan går på kolhydrater, så ät sådana innan/under/efter provet ?

    Lycka till

    Svara
  4. Tack för en bra Daniel och Philip. Jag tycker att allt ni säger är välgrundat, då ni utgår ifrån forskning och sammanfattar kunskapsläget på ett så bra sätt. Framförallt så förklarar ni på ett sätt så att alla kan förstå. Det sista uppskattas då jag arbetar med rehabträning som Fysioterapeut i ett gym. Får pga miljön mer frågor som en PT kanske vanligtvis får rörande träning och kost. Om jag är osäker på något så kan jag hänvisa till era svar eller rekommendera er sida då ni har koll på saker och ting . Vidare så skulle kunskapläget gällande träning överlag behöva lyftas inom vår kår även om vi redan har duktiga utbildare som tex Lars Berglund. Måhända finns det ytterligare någon lucka som behöver fyllas?=)

    Svara
  5. Fråga som gäller ocklusionsträning:

    Hur viktig är progression vid ocklusionsträning för att fortsätta göra gains i muskelmassa om man jämför med vanlig styrketräning? Mindre viktig, lika viktig eller möjligtvis mer viktig? Om man tränat t ex bicepscurls regelbundet ett par månader så som ni beskrivit i podden och sett bra resultat – ska man satsa på fler set, fler reps, kortare vila eller tyngre vikt i så fall, för så effektiv hypertrofi som möjligt? Eller kan man bara mata på tills man känner rejäl pump?

    Tack för supebra podd och artiklar, särskilt om ocklusionsträning!

    /Jonas

    Svara
  6. Tjena.

    Uppskattar podden grymt mycket då den ger mig motivation, välbehövlig kunskap och nya utmaningar. Riktigt kul att ni vill dela era idéer och kunskaper för oss med mindre biceps :’D.
    Jag har två frågor.
    När på dygnet (om man har ett 7-16 jobb) är det mest optimalt att träna? Och får man samma utveckling i bänkpress om man kör i en Smith som vanlig bänk?

    Ha’t gött och fortsätt att sporra mig med eran grymma podd.

    Svara
    • 1. Den tiden på dygnet när du har som mest motivation och energi att träna är den optimala tiden för just dig att träna.

      2. Nej.

      Svara
        • Visst, men jag tvivlar på att det kommer vara mycket mer hjälpsamt.

          I en Smith-maskin rör sig stången i en strikt rörelsebana, precis som i en bröst-maskin. I en vanlig bänkpress måste du själv stabilisera stången.

          Med andra ord, nej, du får inte samma utveckling, eftersom det är två skilda rörelser.

          Svara
          • Jag tänker mest styrkemässigt och för hypertrofin.
            Min tanke var att man har en mer kontrollerad rörelse, och därmed inte behöver tänka på balansen. Vilket medför att jag kan lufta tyngre mer kontrollerat.

      • Håller med Erik om svaret på fråga 1.

        När det gäller fråga 2: Största problemet med bänkpress i smithmaskin, till skillnad från t ex marklyft och knäböj, är att stången inte rör sig i en rak bana vid bänkpress. Så du behöver antingen sänka stången rakt mot axlarna, vilket är konstigt, eller hålla stången på ”diagonala” armar i toppen, vilket också är konstigt.

        Beträffande hypertrofi så är det nog dock inte större skillnad. Däremot behöver du specifik träning om styrka i bänkpress är målet.

        Oh, och just det: Bänkpress i smithmaskin är rätt farligt, och folk dör ofta av det (för att de fastnar).

        Svara
        • Okej. Däremot går Smithen inte vertikalt, utan den går diagonalt. I övre läget så är den över näsan, och i nedre läge direktträff på vårtorna.
          Märkligt att folk för då man kan haka in den ungefär var 5 cm

          Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.