Avsnitt 3: Bänkbrygga

Avsnitt 3 av Styrkelabbets podcast finns nu tillgängligt! Du kan lyssna på det via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app.

Dagens avsnitt handlar om bänkbryggor. Vid tävling i bänkpress är det vanligt att lyftaren bryggar upp sig. Varför gör folk det? Och är det inte ganska fuskigt att brygga när man tävlar i bänkpress? Borde DU brygga när du tränar bänkpress?

Detta och mer om ämnet bänkpress avhandlas i dagens avsnitt.

Hålltider:

  • 00:50 – Kirill Sarychevs rekord i bänkpress
  • 07:00 – Vad är en bänkbrygga, och borde du brygga när du tränar?
  • 16:40 – Bryggor vid tävlingar i bänkpress/styrkelyft.
  • 29:50 – Eftersnack.
  • 34:36 – Slut.

Spelare:

”IPF” som omnämns i avsnittet står för ”International Powerlifting Federation”, och är det största, dopingtestade styrkelyftförbundet. Det är till det som Svenska Styrkelyftförbundet är anslutet.

Lite mer snack

Oj, vad hände? Det har redan gått en vecka sedan Styrkelabbets podcast såg sitt ljus, och ni har redan laddat ned avsnitten över 22 000 gånger!

Det är verkligen helt otroligt, och vi är så fruktansvärt glada över alla positiva kommentarer!

Skulle du känna dig särskilt snäll så blir vi jätteglada om du orkar leta upp podcasten på iTunes (sök efter ”Styrkelabbet”) och lämna en recension där. Det kan göra att lite andra, ännu ej styrketränande personer hittar podcasten. Och det vore ju bra och kul, tycker vi.

Dessutom är vi väldigt intresserade av att få feedback på vad vi gör!

Du kan nu även ställa frågor till oss, som vi försöker besvara i podcasten. Frågorna kan du ställa till Daniel eller Philip på instagram, eller till exempel på facebook, eller i en kommentar här nedanför. Vi spelar in avsnitten ungefär två veckor före de släpps, så svaren släpar något!

Vi hörs om en vecka, då ska vi snacka träningsfrekvens!

Lite länkar:

11 svar på ”Avsnitt 3: Bänkbrygga”

  1. Hej!
    Lite nyfiken på den kommentaren ”kudden man sätter på skivstången om man inte anar vad man syslar med”. Jag brukar använda denna när jag knäböjer, har försökt hårt att liksom skapa nån sorts naturlig ”kudde” mellan skulderbladen för stången att vila på (vid att hålla greppet relativt tät och skulderbladen bakåt), men den här översta kotan på ryggraden strular till det rejält (den är kanske extra framträdande hos mig, jag vet inte), och det känns svårt att lägga stången ännu längre ner på ryggen för att undvika kotan, upplevs ostabilt. Men jag gör säkert något fel, vet bara inte riktigt vad (kan vara värt att nämna att jag inte precis har extremt stor muskelmassa kring skulderbladen). Kan ni inte utveckla lite varför den här kudden är så kass?

    Bästa hälsning ivrig läsare och numera lyssnare

    Svara
    • Hej Ronja! Vill först säga att det var en onödigt raljant kommentar av mig. Hoppas att du inte tog illa vid dig. Problemet med stångkudden är att den skapar en instabilitet mellan din kropp och skivstången, vilket garanterat kommer märkas i takt med att vikterna blir tyngre. De flesta upplever obehag från stången när de först börjar böja och det är lätt att vända sig till stångkudden för lindring. Det de som härdar ut oftast märker redan efter bara en handfull pass, är att kroppen anpassar sig och att obehaget minskar/försvinner. Vad gäller stångplacering så är det ämnet för nästa podd (onsdag 27 januari). Hoppas du får några tips som passar dig då!

      Mvh,
      Philip Wildenstam

      Svara
      • Tog inte alls illa vid mig, blev mest nyfiken, för har aldrig reflekterat över kudden. Tack för bra och informativt svar! Ser fram emot flera podcasts!

        Svara
      • Grymt! Funderade själv över samma sak som Ronja, för mig gör det till och med ont när jag inte använder kudden, antar att jag får härda ut tills man vänjer sig. Kul att det blir ett avsnitt om just stångplacering, även om jag läste på facebook att att nästa avsnitt skulle handla om bulk(?)

        Svara
        • Vi spelar ju in avsnitten cirka två veckor innan de laddas upp. Avsnitt 4 handlar om träningsfrekvens, avsnitt 5 om stångplacering, avsnitt 6 om bulk. Så cirka 1,5 vecka kvar tills ni kan lyssna på avsnittet om stångplacering! Förstår att det kan bli lite rörigt.

          Svara
  2. Jättebra podcast! Ni lyckas vara nördiga på ett underhållande sätt, så att även en nybörjare som jag tycker det är kul att lyssna. Gillar också att ni håller er till saken (mestadels), vilket jag tycker att poddar alltför sällan gör.

    Svara
  3. Hej!

    Jag håller på och lyssnar på podcasten, men har inte hunnit igenom, så jag får återkomma med kommentarer senare. Dock har jag en fråga efter att ha tittat på Kirills bänkpressande på YouTube. Han har ju bara tårna i golvet under lyftet. På sidan här om bänkpress skriver du att tävlingsreglerna säger att: ”Hela fotsulorna måste vidröra golvet under hela lyftet”. Då borde väl inte Kirills lyft vara godkänt? Eller har de andra regler i den andra organisationen ni nämner, WRPF, än i IPF?

    Svara
    • Hej Anders!

      Det är som du misstänker: Reglerna skiljer mellan de olika organisationerna. Reglerna jag anger här på Styrkelabbet är för IPF/SSF. 🙂

      Svara
  4. Hej! Hörde att ni nämnde att axlarna mår bättre av lite lätt nedåtlutning, vilket jag ofta har märkt. Vad anser ni i så fall om att köra bänkpressen på en lite nedåt lutande bänk? Jag har märkt att jag kan köra lite tyngre vikter på en sådan bänk, men de negativa jag upplever (med den ställningen som finns på mitt gym) är att jag inte kan ha fotfäste på marken.
    MVH
    Niklas

    Svara
  5. Som vanligt, kanonbra podcast! Sköna flashbacks till sommarhajk man fick xD Det här med att brygga är helt nytt för mig. Kul att lära sig nått vettigt.

    Svara
  6. Frukost + styrkelabbets podcast = epic win! Tack för att du finns (och Philip Wildenstam) i denna djungel av broscience!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.