Hur djupt ska man gå? Varför åker rumpan upp först? Och borde du träna på instabilt underlag?
Idag svarar vi på era frågor om knäböj!
- 00:30 – Försnack
- 12:15 – Hur djupt ska man gå?
- 15:45 – Hur djupt ska löpare/sprinters knäböja?
- 19:55 – Är knäböj på instabilt underlag mer funktionellt?
- 24:00 – Hur ska man placera fötterna, och kan man dra en parallell till marklyft där?
- 27:25 – Varför dominerar low bar bland styrkelyftare?
- 31:05 – Varför åker min rumpa upp först vid tunga vikter?
- 35:40 – Hur ska man hantera att knäböj är jobbigt mentalt?
- 40:20 – Hur ska jag få fötterna jämnt när jag går ut med stången? Är det viktigt?
- 43:45 – Frontböj eller knäböj – vilken är bäst?
- 45:10 – Bör man variera sig och träna både med och utan bälte? Hur mycket starkare blir vi av det?
- 47:05 – Räknas det som ett set om man vilar längre i toppen än man lyfter?
- 49:10 – Är det farligt om knäna knastrar? Och blir man starkare av knävärmare? Och kan åtsittande tights hjälpa knäböjen?
Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).
Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!
Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!
Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag och Philip använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!
Relaterade länkar
Relaterade artiklar:
- Knäböj: Teknik och utförande
- Lär dig utföra knäböj: Övningar, rörlighet och progression
- Hur djupt ska du gå i knäböj?
- Så undviker du brytböj (ryggfällning vid knäböj)
Tidigare avsnitt av podcasten:
- Avsnitt 65: Era frågor om att identifiera usla källor, chins, frontböj och mycket mer!
- Avsnitt 66: Lär dig bänka som eliten! De små tekniktipsen som gör stor skillnad
- Avsnitt 67: Deffa med Richter & Wildenstam! Så lägger vi upp våra dieter för att komma i form
Annat:
- Poddens RSS: http://styrkelabbet.libsyn.com/rss
- Styrkelabbet på iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/styrkelabbet/id1073697632
Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!
Vore kul att få veta vad ni har för PB:n i respektive lyft. Knäböj, mark och bänk!
Mina tävlings-pb:s är 255 (böj), 137,5 (bänk) och 250 (mark). Har markat 255 och bänkat 142,5 på träning.
Daniels tävlings-pb:s är 190, 140 och 240. På träning har han bänkat 145, om jag inte minns fel.
Precis så. 🙂
Tjena!
Tack för en klockren podd. Jag har ganska nyligen blivit intresserad av styrketräning men har flera rutinerade kompisar som ger mig god hjälp (blev bland annat hänvisad till ert nybörjarpass 🙂 ). Dock har jag reagerat på att mina kompisar brukar köra en ganska så rejäl stretch mellan uppvärmning och styrkepass vilket jag har reagerat på.
Under min tid som bollsportsutövare har jag alltid fått lära mig att man endast ska tänja på musklerna innan pass för att undvika skador och att rejält med stretch är värdelöst, ibland till och med att det förhöjer skaderisken. Detta eftersom musklerna drar ihop sig under den tyngre belastningen under den ”riktiga” träningen och det är först efter detta som musklerna behöver stretchas ut.
Hur ligger det till egentligen? Kan det vara så att det är olika beorende på vad man tränar?
Det ligger till så att du inte behöver stretcha alls, inte efter styrketräningen heller. Det enda fallet du ska stretcha är om du behöver öka rörligheten för att utföra en rörelse, och i så fall ska du stretcha precis före.
Hej killar! Först och främst, tack för en mycket intressant podd!
Jo, angående brytböj – vid tyngre vikter händer precis detta för mig. Jag har läst runt lite på nätet, även läst texten om brytböj här på sidan och lyssnat på hur ni resonerar kring detta.
I mitt fall så tror jag inte att det beror på svaga quadriceps, snarare svaga gluteer och hamstrings. Jag har insett att jag i bottenläget tappar kontakten med sätesmusklerna, jag ”butt winkar” tidigt på vägen ner, kring 90 grader i knäna (om det nu är tidigt vill säga). Jag är även stram i sätesmusklerna.
Min egen teori om vad som händer när jag lastar på tyngre är att quadriceps ”tar över” för att de är starkare, och extenderar i knäna, samtidigt som sätet och hamstrings inte hänger med i sitt jobb att extendera i höften. Jag får därmed dåligt driv i höften framåt och hamnar i en brytböj. Lösningen kan ju självklart vara att jag behöver fortsätta öva på min teknik 🙂 Men om man tänker utifrån vilken funktion de aktuella musklerna har över respektive led så kanske detta kan stämma, i alla fall i mitt fall. Med funktion menar jag att qudriceps extenderar i knäleden (bl.a) och sätesmusklerna extenderar i höften. Hur tänker ni kring det här? Svårt när ni inte sett min teknik i knäböj, såklart. Vad gäller stångplacering så har jag nog stången snarare högt än lågt (övar på lägre placering!).
Är nyfiken på hur ni tänker!
Mvh Hanna