Hur snabbt tappar du musklerna om du slutar träna? Hur mycket protein behöver kroppsbyggare? Det och mer i dagens avsnitt!
Hålltider:
- 00:45 – Försnack
- 04:45 – Hur snabbt tappar man musklerna och styrkan när man slutar träna?
- 15:50 – Större proteinbehov hos personer med mycket muskler?
- 23:50 – För- och nackdelar med stå-skrivbord?
Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).
Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!
Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!
Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag och Philip använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!
Relaterade länkar
Relaterade inlägg:
- Hur mycket protein behöver du äta per dag?
- Hur mycket protein kan du ta upp ur en måltid?
- Är det viktigt att få i dig protein snabbt efter styrketräning?
- Mer protein = mer muskler?
- Hur ska du sprida ut ditt proteinintag efter styrketräning för största muskeltillväxt?
Tidigare avsnitt av podcasten:
- Avsnitt 67: Deffa med Richter & Wildenstam! Så lägger vi upp våra dieter för att komma i form
- Avsnitt 68: Era vanligaste frågor om knäböj
- Avsnitt 69: Vilken konditionsträning förstör dina gains mest? Bränner fastande träning mer fett?
Annat:
- Poddens RSS: http://styrkelabbet.libsyn.com/rss
- Styrkelabbet på iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/styrkelabbet/id1073697632
Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!
Ännu ett avsnitt där ni pratar om hur mycket man tappar av att inte träna, men ingenting sagt om mitokondrier (ATP tillverkarna) som iaf. jag har lärt mig börjar att man börjar tappa redan efter ~72h efter träning, och som ofta är anledningen till att första passet efter ett uppehåll är jobbigare. Men eftersom de snabbt byggs upp igen så kommer man ju snabbt igång på standard nivå igen.
Kan kanske vara värt att ta upp dem i alla fall någon gång? Även om det risk för mycket biologi då.
Tack för trevlig Pod.
Det är för att vår podcast handlar om stykreträning, och vi pratar endast om konditionsträning i undantagsfall. Styrketräning varken bildar särskilt mycket nya mitokondrier, eller är särskilt beroende av dem utöver normalfunktion.
Om man vill läsa studien på detta, vart kan jag göra det? Är det en pålitlig studie? Utbildar mig till pt och rekommendationerna i kursen är 1.5g/kg kroppsvikt och jag ifrågasatte läraren iom att jag precis lyssnat på podd en nu imorse samt läst upp till 2g/kg tidigare… Mvh Steffie
Här har du den: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28179492/
En fråga till framtida avsnitt. Jag är starkare i ena armen, även ena sidan av bolen har jag märkt. Hur tacklar man ojämnheter som dessa?
Men om man istället vill veta hur lite styrketräning som krävs för att behålla mestadels av sin styrka och muskelmassa. Ponera att man har väldigt lite tid över för träning under 6 månader. Är t.ex. ett helkroppspass i veckan tillräckligt för att spara majoriteten av sin styrka och muskelmassa (om man inte är större och starkare än du och Philip)? Och utgå såklart efter att man fortsätter att sköta sömn och kost.
Och måste passa på att tacka för en otroligt bra podcast!
Vi pratar ju om det i avsnittet? 1-2 pass i veckan räcker förmodligen rätt långt för att bevara muskelmassan och grundstyrkan (medan du behöver en genomtänkt toppning för att nå maxstyrka).
Ja, att klämma i sig 2,2 g protein per kroppsvikt via mjölk blir ju onekligen en ganska slitig resa. En normalstor gosse som inte skäms för sig i racket behöver sannolikt klämma i sig sissådär 6 l mjölk… 🙂 (Och, nej, jag vet att de flesta livmedel innehåller protein till varierande del, men om man vill vara vän av djuren så krävs det ganska mycket mjölk för att täcka ”glappet” upp till 2,2 g/kg BW med vegetarisk kost. Kan tänka mig att man skulle klämma i sig ca 100g protein per dag på ”vanlig” vegetarisk kost. Då återstår ett proteinbehov motsvarande 3 l mjölk. Skulle jag bälga i mig tre liter mjölk om dagen så skulle jag säkert bli ganska bubblig i kistan… Mjölk är en bra produkt med en massa nyttigheter, men som proteinkälla är det mer av ett bra komplement än en grundpelare i dieten. (För att vara en dryck är den proteintät, men den innehåller ju ganska mycket energi, i runda slängar som den i fitness-kretsar så hatade ”sockerbomben” juice…). P.S. jag har varit sjuk och inte tränat på flera veckor, vilken fantastisk viktminskningsmetod… D.S.
Har man undersökt proteinbehov hos kvinnor som styrketränar? Tänker att kvinnor ofta har högre procent kroppsfett och mindre muskelmassa än män.