En gainer är en blandning av snabba kolhydrater och protein, med syftet att påskynda din återhämtning och hjälpa dig att gå upp i vikt.
I den här artikeln reder vi ut i vilka situationer du kan ha nytta av en gainer, och vad för effekt du kan förvänta dig av det.
Om du hellre ser en film än att läsa, så pratar vi om skillnaden mellan gainers och proteinpulver i filmen nedan!
Vi samarbetar med Gymgrossisten som säljer gainern Supreme Mass (affiliatelänk).
Den innehåller en blandning av maltodextrin och vassleprotein, tillverkas under noga kontrollerade former och är mycket prisvärd. Om du gör inköp via någon av våra länkar till Gymgrossisten så får vi en liten provision, vilket gör att vi kan tillhandahålla artiklar, podcasts, och filmer gratis till dig!
Vad innehåller en gainer?
Gainers innehåller en blandning av kolhydrater och protein. De två vanligaste ingredienserna är maltodextrin och vassleproteinkoncentrat.
- Maltodextrin är en snabb kolhydrat i form av ett vitt pulver. Det är delvis hydrolyserad stärkelse som vanligen kommer från potatis, majs, korn eller ris.
- Vassle är ett protein som finns i mjölk. För att göra ett vassleproteinkoncentrat filtrerar man mjölken tills nästan bara vassleprotein är kvar. Lite laktos och kasein, den andra proteintypen i mjölk, är fortfarande kvar i låga halter.
Vassleproteinkoncentrat är den vanligaste proteinkällan i proteinpulver, så en gainer är helt enkelt ett proteinpulver som man har tillsatt maltodextrin till.
Supreme Mass har en vanligt förekommande fördelning av kolhydrater och protein, så vi använder dess näringsdeklaration som exempel på ett typiskt innehåll för en gainer.
Innehåll per 100 g (1 portion):
- Energi: 385 kcal
- Protein: 24 g
- Kolhydrater: 67 g
- varav sockerarter: 15 g
- Fett: 2,6 g
Ett av skälen till att få i sig snabba kolhydrater efter träningen är för att snabbt fylla dina glykogenlager. Låt oss därför först kika lite på det, innan vi går in på hur en gainer påverkar din muskeltillväxt.
Återfyllning av dina glykogenlager
I din kropp har du ett energiförråd av kolhydrater i form utav glykogen. Du kan lagra ungefär 100 g glykogen i levern, och en otränad person kan lagra ca 300-400 g glykogen i musklerna. Om du är tränad eller har mycket muskelmassa kan du möjligen lagra mer än dubbelt så mycket glykogen.
När du tränar styrketräning eller uthållighetsträning så förbrukas glykogenet. Glykogen är viktigt för att kunna prestera bra, och både ett styrkepass och ett uthållighetspass med tomma eller små glykogenförråd riskerar att bli ett väldigt dåligt träningspass där du inte presterar särskilt bra.
Det är alltså viktigt att du inför din träning ser till att ha fyllda glykogenförråd för att kunna träna hårt och ge dina muskler ett ordentligt stimuli till tillväxt.
Glykogeninlagring sker som snabbast vid ett intag av snabba kolhydrater 30-60 minuter efter träning, men det är ingenting du behöver tänka på såvida du inte ska prestera (träna eller tävla) med samma muskler snart igen. Förutsatt att du inte äter en lågkolhydratkost, så fylls nämligen glykogenlagren på ungefär ett dygn.
Det innebär att om du till exempel har kört ett benpass, och sedan äter kolhydratrik, vanlig mat under dygnet efter träning, så kommer dina glykogenlager vara välfyllda för ett nytt benpass dagen efter om du så skulle vilja.
Alltså: Om det är 24 timmar eller längre tills du ska träna eller använda samma muskler igen, så kommer dina glykogenlager hinna fyllas ändå.
Det här betyder att du som styrketränar 3-4 gånger i veckan och inte äter en lågkolhydratkost inte behöver oroa dig över att få i dig snabba kolhydrater direkt efter träningen: Din vanliga kost räcker gott och väl.
En situation där den här snabba glykogeninlagringen skulle kunna vara viktig för dig är istället om du ska utföra två benpass på samma dag, eller om du till exempel spelar någon cup med flera tävlingar/matcher per dag, eller kanske deltar i en crossfittävling, eller varför inte en styrkelyftstävling för den delen.
Vad är bäst för muskeluppbyggnad: Gainer eller bara protein?
Låt oss säga att du just har styrketränat. Vad kommer att stimulera din muskeltillväxt mest:
- Bara protein?
- Protein + kolhydrater?
I din kropp pågår hela tiden en nybildning och en nedbrytning av din muskelmassa.
- Processen där nytt muskelprotein bildas kallas för muskelproteinsyntesen (eller bara proteinsyntesen). Styrketräning och proteinrik mat ökar denna, och nytt muskelprotein bildas.
- Muskelproteinnedbrytning är det omvända, och nedbrytningen ökar av träning och när du fastar. Nedbrytningen minskar när du äter.
Det du kan göra för att öka din muskelmassa är förutom att träna hårt är alltså att äta mat, och i synnerhet protein. Det har visat sig att ca 20-30 g protein (eller ca 10 g EAA) stimulerar muskelproteinsyntesen maximalt efter träning. (Phillips, 2011).
I en studie undersökte man just skillnaden mellan att inta 25 g vassleprotein efter styrketräning (vilket är en normal portion proteinpulver) med att inta 25 g vassleprotein + 50 g maltodextrin (det vill säga en ganska typisk portion gainer) och såg ingen skillnad i varken muskelproteinsyntes eller muskelproteinnedbrytning mellan dessa två (Staples, 2011). Så länge du får i dig tillräckligt med protein (20-30 g) så verkar kolhydrater inte göra någon ytterligare skillnad.
Observera dock, att om de extra kolhydraterna leder till att du får i dig mer kalorier totalt, så kommer det troligen har en positiv effekt på din muskeltillväxt, då ett kaloriöverskott i sig självt är anabolt, alltså uppbyggande för muskulaturen.
Gainers för viktuppgång
För att du ska gå ner i vikt så måste du göra av med fler kalorier än du får i dig via kosten. Det tvingar kroppen att ta av lagrade energireserver i form av bland annat kroppsfett. För att du ska gå upp i vikt gäller det omvända: Du måste tillföra mer kalorier än du behöver.
En gainer är inget mirakelmedel som kommer få dig att gå upp i vikt. En gainer är protein och snabba kolhydrater som du blandar med vatten eller mjölk, och en portion innehåller ofta runt 400 kcal.
Vi tar ett förenklat exempel på viktuppgång:
- Säg att du vill gå upp i vikt och ditt energibehov är 2500 kcal. För att gå upp i vikt behöver du få i dig mer kalorier än så.
- Du lägger till en gainer på 400 kcal, och ditt totala energiintag är alltså 2900 kcal per dag.
- 2900 kcal överstiger ditt behov på 2500 kcal, och du kommer att börja gå upp i vikt.
Det spelar ingen roll om du får i dig de här extra kalorierna från din gainer, eller från vanlig mat: De kommer ha precis samma påverkan på din vikt.
Exemplet ovan är som sagt väldigt förenklat. Till exempel så kan införandet av 400 kcal från en gainer göra att du äter lite mindre av din vanliga mat, så att ditt kaloriintag inte landar på 2900 kcal ändå. Dessutom kan ett högre kaloriintag göra att du blir mer spontant aktiv i vardagen, så att din kaloriförbrukning stiger.
Med det sagt, så är gainers en typ av livsmedel som inte mättar särskilt mycket per kalori, åtminstone inte om man jämför med livsmedel som till exempel kokt potatis eller rotfrukter, frukt och grönsaker.
Det som talar till gainerns nackdel är att det är väldigt näringsfattiga kalorier, och om en för stor del av ditt kaloriintag kommer från den här typen av livsmedel finns det en risk att du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.
Vanliga frågor om gainers
Många frågetecken, myter och missförstånd omger det här kosttillskottet, så här tänkte jag damma av ett par av de vanligaste här. En viss risk för upprepning av vad jag skrivit tidigare i inlägget föreligger, men då är det för att det behövs.
F: Vilken är den bästa gainern?
Det finns ingen ”bästa gainer”, eller rättare sagt: Det är inte så stor skillnad mellan de som är bra. En bra gainer innehåller oftast vassleprotein och maltodextrin (även om det finns alternativ). Så länge den innehåller dessa, och du tar en dos stor nog för att få i dig ungefär 20 g vassleprotein efter träningen så kan du istället titta på faktorer som pris, smak och kvalitet i tillverkningsprocessen (så att den bara innehåller vad den ska innehålla).
F: Vad kan du ersätta en gainer med? Finns det alternativ?
Ett mycket bra alternativ till en gainer är att dricka mjölk. Mjölk är näringsrikt, innehåller kolhydrater och protein av hög kvalitet. Ungefär samma makronutrientinnehåll som en gainer, men mer näring helt enkelt. Skillnader mellan gainer och mjölk är att mjölk inte är riktigt lika näringstätt. Du kan kanske blanda en gainer i 3 dl vatten och få i dig samma mängd kolhydrater och protein som du behöver dricka 6-7 dl mjölk för. Personligen har jag inget problem med det, men många har svårt att äta eller dricka mycket efter träning. En logistisk nackdel med mjölk är att det är en kylvara och måste förvaras kallt, vilket begränsar tiden du kan ha ett mjölkpaket liggandes i träningsväskan.
F: Kommer du gå upp i vikt snabbare av att dricka gainer?
Nej! Eller kanske. En gainer är mat i pulverform, och lägger du till fler kalorier i din kost (utan att ta bort något annat) så kommer du att gå upp i vikt. Men det är inget magiskt med att kalorierna kommer från en gainer. Dock är det kalorier som inte mättar så mycket som många andra livsmedel gör.
F: Ska man ta gainern före eller efter träning?
Det spelar ingen större roll såvida du inte tränar i många timmar, men främst av praktiska skäl rekommenderar jag att du tar den efteråt. Mest för att du inte ska ha några deciliter vätska som skumpar runt i magen och stör dig.
Sammanfattning
Så, vad har du då lärt dig i det här inlägget?
Vi summerar:
- En gainer innehåller vanligen snabba kolhydrater och vassleprotein.
- Snabba kolhydrater efter träningen leder till snabb glykogeninlagring, men: Det är bara intressant om du ska träna eller tävla snart igen. Om det är 24 timmar mellan dina pass så kommer dina glykogenlager att fyllas via din vanliga kost.
- Proteinsyntesen stimuleras maximalt av att inta ca 20-25 g protein. Snabba kolhydrater tillsammans med proteinet har ingen ytterligare effekt på muskeltillväxten.
- För att gå upp i vikt behöver du få i dig mer kalorier än vad ditt dagsbehov är. Det spelar ingen roll om du får i dig de extra kalorierna via en gainer eller genom att äta mer mat. Jag rekommenderar dock att näringsrik mat utgör din största energikälla.
Jag hoppas att det här inlägget klarade upp många av de vanligaste frågorna som berör gainers, och att du nu förstår att det finns tillfällen då en gainer passar bra, och tillfällen då de inte passar lika bra.
Om du vill köpa en gainer så rekommenderar jag som sagt Supreme Mass. Vill du hellre skippa kolhydraterna och enbart dricka vassleproteinet så rekommenderar jag verkligen Whey-80.
Mer på det här ämnet:
Youtube:
- Gainer vs proteinpulver: Vad är skillnaden?
- Vi testar proteinpulver – och förklarar skillnaderna!
- Vilken proteinbar är godast? Vi testar 13 stycken!
Artiklar:
- Proteinpulver: Vad gör det och bygger du mer muskler av det?
- Hur mycket protein behöver du äta per dag?
- Är det viktigt att få i dig protein snabbt efter styrketräning?
- Mer protein = mer muskler?
- Hur mycket extra muskelmassa och styrka får du av proteinpulver?
- Hur mycket protein för att maximera proteinsyntesen efter styrketräning?
Referenser
- Phillips SM, Van Loon LJ. Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1:S29-38. doi: 10.1080/02640414.2011.619204.
- Staples AW, Burd NA, West DW, Currie KD, Atherton PJ, Moore DR, Rennie MJ, Macdonald MJ, Baker SK, Phillips SM. Carbohydrate does not augment exercise-induced protein accretion versus protein alone. Med Sci Sports Exerc. 2011 Jul;43(7):1154-61. doi: 10.1249/MSS.0b013e31820751cb.
Passar bra som avslutning på Vetenskapens värld som handlade om just detta!
Haha, jaså, vad sade de där nu då? Bäst för dem att de håller med mig! 😉
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fem-myter-om-traning är ett axplock ur programmet. Jag fastnade för det där med mat efter träning. Jag själv har stressat lite kring detta, medan min man som pluggat till idrottslärare hela tiden har hävdat att just de snabba kolhydraterna är en myt.
Hej Anna, kul att se dig här. 🙂
Jag läste artikeln, det var väl inga nyheter där? Jag visste inte ens att det var myter…
Nja egentligen inte. Mest det där som du skriver om, maten efter träning. För mig blir det lite en myt. Allt jag fått lära mig är hur himla viktigt det är. Kul att lära mig nåt nytt! 🙂
Lika bra skrivet som vanligt.
Halka in här på ett bananskal när det var dags att komma igång igen efter flera års uppehåll.
Gillar sidan skarpt. Har nog läst allt samt alla kommentarer.
Minst lika mycket tips där.
Keep up the good work!
Tack så jättemycket! Välkommen. 🙂
Jag föredrar att köra vassle med tex. malto, vitargo eller dextropur 🙂 Så kan man dosera kolhydrater ”efter behov” 🙂
Bra karl reder sig själv. 😉 Kul att du är här och kommenterar igen, Glenn! Alltid roligt med dig här, och även med en kompetent person som kikar in och delar med sig av sina åsikter.
Blanda gainer är väl det närmaste matlagning jag kommer 😉
Hej o återigen tack för din sida 🙂
En sak jag lärt mig är att under träning tär du även på kroppens immunförsvar i form av minskat antal antikroppar. För att återställa denna svacka behövs protein OCH kolhydrater. Dvs det är inte bara för muskelåterhämtning/tillväxt som kolhydrater e viktigt utan även för att återställa kroppens antikroppar/immunförsvar. Fel eller rätt?
Läste det här: http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/27
Tack själv för dina kommentarer, Henke. 🙂
Det är mycket möjligt att det är så, men det är ingenting jag vet själv. Ämne till ett framtida inlägg, helt enkelt. Och vem vet, kanske räcker det även i det avseendet med lite BCAA?
Helt rätt iakttagelse! Finns massor av studier som påvisar bättre återhämtning, minskad infektionsrisk, förbättrad glykogeninlagring och framförallt att stoppa den katabola nedbrytningen genom att tillsätta kolhydrater och protein direkt efter träning. Att inta snabba kolhydrater (tex maltodrexin) direkt efter avslutat pass öppnar upp för kroppen att ta till sig protein effektivare (insulinprocess kommer igång efter ca 15 min) vilket även binder vätska till kroppen = bättre återhämtning och mindre nedbrytning av muskler. Har provat olika varianter/metoder och rekommenderar att inta BCAA direkt efter träning + gainer. Därefter kan man vänta 1 timme innan riktig måltid.
Om du med ”bättre glykogeninlagring” menar att det går snabbare: Så ja, det har jag ju skrivit i inlägget? Men om det är 24 timmar tills du ska träna nästa gång spelar det ingen roll.
Nedbrytningen minskar inte mer utav ytterligare kolhydrater.
Om det finns massor av studier som visar på en minskad infektionsrisk, länka gärna! Det här är inget argument där någon kan vinna eller förlora, utan vi försöker lära oss.
Att en ”insulinprocess” kommer igång snabbare, eller att det skulle vara bra, är felaktigt och gör mig skeptisk till om resten av vad du skriver stämmer. Aminosyror efter träningen räcker för insulinutsöndringen, och då i synnerhet leucin.
Det är väldigt märkligt att rekommendera en dos BCAA och en dos gainer, då de flesta gainers redan innehåller tillräckligt mycket BCAA.
Mycket trevlig kvällsläsning! Grymt jobbat!
Tack!
Tjena! bra läsning men vissa saker känns lite oklara. Exempelvis ”För att du ska gå upp i vikt gäller det omvända: Du måste tillföra mer kalorier än du behöver för att kroppen ska ha energi och byggstenar över till att bygga muskelmassa.” vilseledande då det går bygga trots underskott? Även maltodextrin eller ”snabba kolhydrater” har effekt på muskeluppbyggnaden i form av att det ger energi till den muskeluppbyggande processen då muskelbyggnad inte är kaloriberoende?
Ursäkta om jag ifrågasätter, vill bara få det klart.
Källor: Joachim Bartolls böcker
Uppskattar starkt dina artiklar, mycket bra tips och lärorik läsning.
Skarpt öga, Oscar. 🙂
Du har rätt, jag skulle ha satt punkt tidigare och bara skrivit ”För att gå upp i vikt gäller det omvända: Du måste tillföra mer kalorier än du behöver.”.
Exakt hur muskeluppbyggnad sker är tyvärr utanför mitt kompetensområde, och det enda jag kan svara på gällande kolhydraterna är att de inte har någon ytterligare effekt på muskeltillväxten om du får i dig 6-10 g BCAA efter träningen.
Jag är absolut ingen expert och inte meningen att vara negativ om det verkar så;) fortsätt med dessa grymma artiklar!
Hejsan och tack för ytterligare en bra artikel. Detta med att gå upp i vikt verkar ju vara lika enkelt som att deffa men jag har kompisar som verkligen äter massor och näringsrikt + gainer men tycks ändå inte öka i vikt alls. Är det deras personliga ämnesomsättning som är superffektiv eller hur kan detta komma sej?
Det är extremt sällsynt att man har ”supereffektiv” ämnesomsättning, det är helt enkelt så att dina kompisar överskattar hur mycket de proppar i sig.
Här är en artikel skriven av min polare som pysslar med strongman, om hur man på ganska enkla sätt kan få upp kalori-intaget rejält!
http://maxstyrka.se/2013/12/att-ata-for-strongman/
Som Glenn skriver nedan så är det extremt ovanligt.
Det är däremot supervanligt att de som ”kan äta HUR MYCKET som helst utan att gå upp i vikt!!!!!” grovt överskattar hur mycket mat de får i sig.
Hej Jonathan,
Jag hade samma problem tidigare, jag tyckte det var svårt att gå upp i vikt.
Det jag gjorde fel var att jag tränade alldeles för mycket, och vilade för lite.
Hej!
Mycket intressant läsning. Men jag fick höra någonstans att en liten tillsats av snabba kolhydrater till proteindrickan efter gymmet hjälper kroppen att snabbare ta till sig proteinet. Jag förstod aldrig på vilket sätt, men det skulle på något sätt hjälpa till som bärare eller liknande. Ingenting du känner igen?
Nope, inget jag känner till, och jag skulle inte tro att det stämmer.
misstänker att ett intag snabba kolhydrat gör att proteinerna inte används som energikälla, dvs man får bättre ”utdelning” initialt… Troligtvis petitesser i det stora hela.
Riktigt bra och intressant inlägg att läsa.
Tack, Roni!
Hej, för mig som äter lchf så finns ingen anledning till gainer, kroppen klarar alldeles utmärkt att ta upp de proteiner som behövs av fettmotorn. Tar gärna vassle efter ett träningspass. Blir av med onödigt kroppsfett istället då.
Din fysiologi är inte annorlunda bara för att du äter enligt LCHF, sorry. Vad som står i inlägget gäller även dig.
Va bra att du la upp en artikel som denna!
Har gått runt och funderat ett bra tag på vad som är bäst att få i sig efter träningen! 🙂
Det undrade jag själv länge också, kul att det kunde hjälpa dig! 🙂
Hejsan! Kanon inlägg! Hur är det med att ta sitt proteinpulver/gainer under träningspasset mot att ta det efter passet? Har hört någon gång att det är optimalt att få i sig näringsämnen innan och efter, men även under träningen.
Det är en bra fråga, Philip. Det finns en del forskning på det där, men jag är tyvärr inte så insatt. Vad jag verkligen har för mig dock är att det inte spelar någon stor roll alls, och det är viktigare att du dricker det när det passar dig bäst. Jag har FÖR mig att det är fördelaktigast att få i sig protein efteråt.
Kan rekommendera dig att läsa Joachim Bartolls bok ”the Maximum Muscle Guide”. Står mycket bra där om hur viktigt det är med näringstiming ihop med träning, boken kostar 150 och enligt mig är det klart värt det. Innehåller mycket annat bra också:)
Hej Daniel,
För att kommentera det en annan läsare gjorde tidigare om svts ”vetenskapens värld” så skulle jag nog påstå att de har fel vid flertalet tillfällen. Jag är ingen expert heller men de säger tvärtemot det du skriver Daniel.
Ex. De menar på att intag av protein samt kolhydrater är HELT onödigt om du inte tränar på elitnivå.
Och jag vet att du Daniel har rätt!! Så ta alla ni därute dokumentären med en handfull salt.
Jag tror att de bara uttrycker sig otydligt. Eller inte definierar för vem eller vid vilket tillfälle de menar. Oavsett vilket så är bägge de skälen anledningar till att jag inte är det minsta intresserad av att kolla på Vetenskapens värld.
Nja det sa dom faktiskt inte. Dom sa att extra intag av mat DIREKT efter träningen är onödig för en motionär som äter en hyfsad kost.
Styrkelabbet är ju sida som handlar om riktigt tung styrketräning inte att promenera runt en promenadslinga med stavar. Vid tung styrketräning så behöver man extra protein.
Otroligt grym artikel! Nu ska jag äta upp mina gainers och sen endast köpa protein i framtiden. Jag trodde, säkert som många andra, att kolhydrater direkt efter träningen var viktigt men hade fel alltså.
Tack Daniel för den överlägset bästa styrketräningssidan! Det enda negativa är att du skriver för sällan, man vill bara läsa mer och mer. 🙂
Tusen tack ska du ha! 😀 Ska försöka skriva oftare!
Tusen tack för en grymt bra sida. Mycket bra artikel som vanligt. Efter 10 års curlande och hantel svingande har jag gått över till att koncentrera träningen runt mark,böj och bänk. Nu börjar det äntligen hända grejer och jäklar vad kul träningen blivit igen.
Keep up the god Work,
Kul att du hittat till basövningarna, Jens. Kör hårt!
Precis såhär har jag tänkt, men aldrig riktigt fått det bekräftat. Kolhydrater för att snabb återhämtning, jo men för vadå om man bara ska gå hem och lägga sig liksom 🙂 Det är ju byggandet jag vill åt. Så jag fortsätter med proteinpulver helt enkelt. Tack ska du ha för det.
En fråga förresten, vad tycker du om Gainomax? Det är ju otroligt vad det finns överallt på gym, i affärer, löparlopp mm. Undrar om gymen tar in den för att den är bra eller för att företaget är duktiga på att sälja in den..?
Gainomax är ju en gainer, så artikeln är applicerbar på dem.
Angående varför man ser det överallt så är det nog för att de är bra på att sälja in den. Sen är de ju förjäkla goda också. 🙂
Tjena Daniel!
Bra artikel. Kom på att jag sett dig posta den på Twitter när en klient börja snacka om Vetenskapens värld idag. Efter att läst den nu kommer jag och tänka på en föreläsning under Näringslära A vid Umeå universitet. Den bestod av en kemi-del och en kost-del, minns inte exakta namnen på kurserna. Självfallet togs proteinsyntesen upp under kemin, likväl spjälkning av kolhydrater och fett, in på molekylnivå. Mycket kunnig gubbe som hade kursen, han förklarade såhär och jag hoppas att jag gör honom rättvisa:
Äter du 100 gr protein kommer 10 gr att gå åt att starta proteinsyntesen och du nyttjar då bara 90 gr till återuppbyggnad => förlust på 10% protein.
Om du då tillsätter lite kh, 10 gr, kommer dessa gå åt till att starta p.syntesen. Vilket då ger att du har 100% utnyttjandegrad av ditt protein.
Är du med på tanken?
Det skulle ju i så fall innebära att kh har en påverkan på p.syntesen. 😉
Har det stått nåt i studierna du läst som kommenterar just denna teorin?
Keep it up D!
Nej, det där stämmer inte.
Om man ska dra ut något vettigt av det så är det att 10 gram protein av EAA eller BCAA kan räcka för att stimulera proteinsyntesen maximalt, men det är typ det.
Bra artikel. Jag kan personligen inte riktigt se varför man ska ta gainer. Om man nu absolut vill ha kolhydrater för snabbare återhämtning så känns det onödigt att inta dessa i form av helt näringsbefriat och superprocessat socker.
En annan sak som jag skulle vilja att man utvecklade lite är resonemanget av hormonernas påverkan på kroppen. Även om det stämmer i sak att man går ner eller upp i vikt beroende på om man äter mer eller mindre kalorier så är det oftast inte vikten i sig som man är mest intresserad av när man lyfter utan kroppskompositionen. Kroppen har helt klart en tendens att lagra in mer fett om man stimulerar blodsockret mer vilket man definitivt gör om man äter gainer med 68g suppersnabbsmälta kolhydrater per 100g.
Vetenskapens värld är ett bra program, men att kalla det myter är överdrivet. De kosttillskott vi talar om är egentligen mat i pulverform och att äta extra före eller efter träningen handlar väl egentligen om hur lång tid man har mellan t.ex lunch till man är hemma vid middagsbordet. Jag har i perioder tränat två pass om dagen och då är det svårt att hinna med att få i sig mat så det täcker, sen om det består av en extra matlåda eller en shake med både protein och kolhydrater är egalt. Jag tillhör dock gruppen elitmotionärer, för de som mystränar lite innebandy funkar säkert Skalmans mat&sovklocka. Humor med alla LCHF-inlägg, tränar på samma gym i Karlstad som Kostdoktorn Andreas, han är inte ens fit eller stark.
Maltodextrin är ju rent socker, varför det skylle vara bra förstår jag inte. Man kan lika gärna äta en påse godis, eller några matskedar strösocker.
Nej, det stämmer inte.
Maltodextrin innehåller hydrolyserad stärkelse (glukos). Godis och socker innehåller fruktos och glukos. Det är inte samma sak.
Intressant. Hur ligger det till med Kasein protein pulver då? Och gör det stor skillnad om man drar i sig proteinpulver (vassle) innan träning? Tex vid morgonträning.
Nej, det gör ingen stor skillnad jämfört med att ta det under eller efter passet.
Som vanligt bra och intressant artikel.
Det pratas en del om Vetenskapens värld-avsnittet om träning. Det var ett riktigt frustrerande avsnitt att försöka titta på, med svepande generaliseringar och otydliga exempel. Som att man måste träna varje dag för att vara ”aktiv” (hört talas om återhämtning och uppbyggnadsperioder?) och att om man dricker alkohol flera dagar i rad kan muskeluppbyggnadsförmågan minska med 70% (men inte ett ord om mängd – kommer för övrigt att tänka på den intressanta artikeln här på sidan om alkohol och träning). Osv.
Tack ska du ha, Jonas!
Jag har inte orkat se programmet, men det är väl den uppfattningen jag har fått också, baserat på alla frågor det har gett upphov till.
Hej!
Intressant artikel! Började träna ”seriöst” 3-4 gånger i veckan sen i somras och gjorde då en hel del research kring kost efter träningen och hamnade på ”Ät rätt före, under och efter träning!” (http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/12). Dem anser 1-1.2 g kolhydrater/kg kroppsvikt rekommenderas intas inom en timme efter träning samt runt 20g protein för minskad infektionsrisk, ökad vätskehalt och så vidare, ja, du kan läs själv 🙂
Är även de fördelarna de listar, som du påstår, en försumbar skillnad för normaltränare och att de räcker med att ta en proteinshake och sen käka ett mål varierad kost som vanligt efteråt (även om det kanske är 2 timmar efter träning)?
Och är inte intresserad av gainerns väg till enklare viktuppgång, är inte trådsmal direkt 🙂 Har mer tagit gainern efter träning för att uppfylla deras påstående (speciellt infektionsrisk då jag ofta blev sjuk när jag började träna), men skulle med glädje ersätta den till proteinpulver.
Det här med infektionsrisk som ni är flera som har frågat nu: Jag har ingen aning, men skulle som sagt gissa på att proteinet kan fylla den funktionen. I övrigt har jag svårt att se hur det skulle spela någon roll om man ändå kommer äta inom några timmar efteråt.
Vilka skillnader undrar du om de är försumbara? Vätskehalten i din kropp? Den beror snarare på om du dricker tillräckligt med vatten under passet.
Deras rekommendation på kolhydratsintag är för maximal glykogeninlagring, och är alltså intressant för dig om du ska träna inom några timmar igen.
Såg ett avsnitt av vetenskapens värld ”Sanningar och myter om träning” finns på SVT play, där tar de upp just detta ämne. De delar däremot upp befolkningen väldigt hårt kan jag tycka, i elitidrottare och motionärer. Där de menar att elitidrottare som tränar flera gånger om dagen faktiskt behöver fylla på sina glykogenlager men för motionären inte alls! Hur vet jag var gränsen går och hur ska jag tänka med min kost när jag känner mig som något mer än bara en motionär? För mig låter det som att en motionär är någon som vill underhålla sin fysiska hälsa utan några större mål för utveckling och förbättring, där målet är ATT träna.
/elli
Motionären behöver också fylla på sina glykogenlager, men oftast inte lika snabbt.
Gränsen för när du behöver kolhydrater snabbt efter passet (istället för vid dina normala måltider) kan godtyckligt dras vid om du ska träna samma muskler inom ett dygn igen.
Halloj!
Jag gymmar, springer och kör kettlebells regelbundet men min största fråga, som jag har burit med mig länge är; är det viktigt att man äter något INNAN styrketräning/konditionsträning och isåfall VAD?
Det är en rätt stor fråga du ställer. Det är viktigt (för en bra prestation) att du har välfyllda glykogenlager innan din träning, men förutsatt att du har ätit sen ditt senaste träningspass är det inget att tänka på. Även om det gått ett par dygn sedan du åt sist.
Förmodligen är det en fördel att få i dig lite protein även före passet (det finns forskning på det här, men jag känner inte riktigt till den), men så länge du får i dig protein efteråt är det inte så himla noga.
Säg så här: Det vore dumt att äta all din mat, sedan vänta 12 timmar innan du tränar, sedan äter du ingenting förrän om 12 timmar igen.
Hej Daniel
Tack för en bra artikel, jag brukar ofta läsa dina artiklar och tycker du e grym.
Personligen använder jag ingen gainer utan kör varierad kost kombinerat med vassle och kassein protein.
Har dock funderingar kring BCAA och om jag kan kombinera ned proteinet eller enbart köra ena? (Du har skrivit en artikel om det har jag för mig, minns inte riktigt)
Tack ännu en gång för en nyttig träning och kostlära
Tack så jättemycket, Adrian!
Vad menar du, ta BCAA och proteinpulver samtidigt? Det är onödigt, ditt proteinpulver (om det är vassle) innehåller till 30 % BCAA. Det vill säga att om du tar 20-30 gram vassle får du i dig den dos BCAA som maximalt kommer stimulera proteinsyntesen.
Allright då vet jag att det är onödigt att använda både BCAA och protein (vassle) samtidigt. Det var min fundering.
Ha det bäst och fortsätt som du gör!
/ Adrian
Tack Daniel!
Den här artikeln är perfekt att dunka fast i pannan på de gubbar som hela tiden tjatar på mig varför jag dricker BCAA efter passen och inte gainer.
Jag försöker ju bli av med överflödigt fett genom ganska hård träning både styrka och kondition. Därför har jag ansett att det är helt onödigt med gainer då jag äter rejält mellan passen och fyller upp proteinet med BCAA istället
Bernt
Klockrent, Bernt!
Kul att den kom dig till nytta! 🙂
Men asså jag blir kär. Du förklara så himla bra, tack!
Haha, kär har du ingenting för att bli: Jag gifter mig med min stora kärlek om 9 dagar! 😀
Men kul att du gillade artikeln!
Grattis! Kom ihåg att hen är värd allt, även mer än gainz på gymmet!
Det är hon. 🙂
Riktigt bra information skrivet i lagom längd, tack så jättemycket!
Tack själv, Martin!
Hej!
Jag såg nyligen ”Vetenskapens värld” i TV. Enligt forskare i Sverige har det ingen betydelse om man äter efter träning. Enligt forskarna har kroppen tillräckligt med näring. Undantaget var elitidrottsmän som kanske tränar flera pass om dagen.
Jan Andersson , Partille
Du verkar ha missförstått programmet. Läs tidigare kommentarer (och artikeln) för att få mitt svar i ämnet.
Jag tränar gruppträning 3 gånger i veckan. Och styrketränar 1 timme utöver. Jag väger 64 är smal och är 165 cm lång. Vill trimma till kroppen och få ut formerna utan att se för stor. Vill inte ta protein för att jag har mat lättillgänglig. Men vill ändå ta något utav kosttillskott. Har läst lite och tänkt mig köpa BARA för att få i mig alla proteiner som man inte får i sig i maten. Har tänkt mig köpa kreatin också.
Vad tycker/tror ni om mina tankar på att köpa dessa två produkter??
Tack för svar.
Och grym sida DANIEL!
Tips: kör gruppträning 1 gång i veckan och styrketräning 3ggr, det är EXTREMT svårt att ”bli för stor” (jag har styrketränat i 10 år och inte lyckats). Vid styrketräning endast en gång i veckan och att du nämner att du har föda lättillgängligt skulle jag inte skaffa protein- eller kreatintillskott.
Jag förstår inte riktigt. Du vill inte ta protein för du har mat lättillgängligt, men du vill ta ett tillskott av protein? Du får nog förtydliga vad det är du har för tankar om jag ska kunna ge min syn på det.
I övrigt säger jag som Glenn här ovan.
Skrev fel med att skriva protein, ville skriva gainers.
jag vill inte gå upp i vikt. Men vill bygga upp former på muskler men inte bli för stor. Alla snabba kolhydrater tar jag på jobbet eller hemma. Men protein är mer dyrare föda för mig. Därför vill jag köpa en kosttillskott. Och funderar på BCAA. Jag tränar body pump 2 gånger i veckan och gym 1-2 gånger i veckan. kondition 1 gång i veckan.
Som sagt.jag är ganska smal och vill bara bygga. Tack för era svar!
Alltså, kolhydrater efter passet är ju till för att stoppa kortisolnivåerna (nedbrytande stresshormon) som skjuter i höjden ju längre man anstränger sig. Det vill man stoppa så snabbt som möjligt och skapa en anabol (uppbyggande) miljö i kroppen genom att frisätta insulin. Den lilla mängd kolhydreter det handlar om kommer inte göra en enda kotte tjock. Det är det man stoppar i sig mellan passen som är avgörande. Jag har alltid tagit gainer (även under diet)!!
Mitt första, ogenomtänkta svar till dig, var att det där inte stämmer alls. Sedan insåg jag att jag faktiskt inte har en aning om hur kortisol påverkas av en gainer. Vad man dock kan konstatera är att det inte har någon inverkan på muskelproteinbalansen.
Nu blir jag lite ställd, här. Vet inte om Martin har för vana att snacka dynga och sprida myter annars, men kortisol bör rimligen motverkas genom att höja blodsockernivåerna och ”vända” det metabola tillståndet till mer anabola förhållanden. Detta görs självklart genom att inta kolhydrat av något slag. Effekten blir snabbare och större än genom att inta protein, inte tu tvivel om saken. Det kanske FUNKAR att vända på steken med protein, men det är inte på långa vägar lika EFFEKTIVT som att inta kolhydrat. Sen kan man diskutera om man är ute och klyver hårstrån, men då vill jag definitivt hävda att hela debatten om att ta kosttillskott i stort (och vilken typ av kosttillskott) är att göra en höna av en fjäder. De flesta grovisar käkar protein och gainers tills det sprutar ut öronen men sanningen är att det är träningen som ligger bakom framgången och de hade fått samma resultat med en äggmacka med sig i gymväskan. (Det finns säkert studier som visar på marginellt bättre effekt av att ta grenade aminosyror efter träning, men som hela denna artikel handlade om, utslaget över ett par dagar till nästa träningstillfälle spelar det en obetydlig roll, massor av andra faktorer i ditt liv är de som avgör.) Nu när du gift dig (stort Grattis!) så kan man tänka att det börjar bli dags att bilda familj och då är de där 8 h sömn så ouppnåeligt att alla kosttillskott til höger och vänster är helt ointressant. Min åsikt är att även för personer med högre ambition och mer tid än jag så är detta med kosttillskott ett ämne som upptar en oproportionellt stor del av folks liv med tanke på att de nästan inte gör något för resultatet av träningen. Ett inlägg om bra matlagning vore antagligen ett bra första steg för att vända fokus på det som är viktigt.
Tack för att du hjälper till att hålla koll på mig, Petsan. Usch, vilket uselt svar jag gav Martin!
Jag redigerade det lite för att kanske minska förvirringen hos framtida läsare.
För övrigt så håller jag med dig, och inlägg på ämnet kommer!
OJ! Trevligt! Förväntade mig nästan lite polemik där, eftersom jag sticker ut hakan lite när det gäller frågan leva för att träna kontra träna för att leva. Som alltid så handlar det ju om vilket perspektiv och vilka skalor man talar om. Har man som målsättning att träna mycket, ja då ökar ju kravet på att återhämta sig riktigt snabbt och om man vill nå maximal muskeltillväxt dessutom, ja då får man allt räkna med lite fettinlagring också. Tar man det mer långsamt (som jag som knappt hinner sova eller träna) så är det viktigare att det man äter hamnar på rätt ställe, långsam styrkeökning och framförallt att hålla midjan från att svälla över. Ska man dessutom hinna bli starkare mellan varje pass, ja då kanske man bör lägga passen så pass glest att det är motiverat att lägga in lite löpträning eller annan traditionell motion mellan varven. Styrketräning en gång i veckan gör helt enkelt för lite för allmänhälsan. (Folk dör ju inte av dåligt byggda övre bröstmuskler, utan av taskigt hjärta och lungfunktion.) Jag har sett lite var stans på din sida att du rekommenderar att när man når en platå så skall man sänka vikten kommande pass. Lik så i den ryska squatrutinen, där man periodiserar upp vikten. Antar att man lägger in ”vilopass” för att man behöver mer återhämtning. Kan det inte vara lika motiverat att lägga in en vilodag extra mellan varje träningstillfälle för att få ordentlig återhämtning? Så att man kan tackla den tyngre vikten direkt, kommande pass? Och när träningsschemat blir alltför glest peta in lite allmän motionsträning för välbefinnandet? Det känns som om många träningsscheman grundar sig på att man skall (!) vara på stången 3-5 dagar i veckan, fasta dagar, orubbligt. Om man då tränar tills man når en platå, göre ett uppehåll och går på samma schema igen så bör man ju ganska raskt gå in i en platå igen så fort man återgår till samma (korta) perioder av återhämtning. Vad tycker du om dessa funderingar? Värderar ditt svar.
Varmast Hälsningar
Petsan
Hej Daniel!
Börjar med att tacka för att du som vanligt reder ut begreppen i ”min egen värld”. Finns så mycket att tänka på när det kommer till kost och träning. Har tyvärr inte kunnat gymma på 2 veckor nu eftersom jag varit sjuk. Men shit va jag blir sugen att träna nu när jag läst det här. Kör hårt och tack för dina inspirerande inlägg.
Tack Chrille! Tråkigt med sjukdomen! Hoppas du kryar på dig snart, så kommer du strax vara tillbaka där du slutade!
Tack för ännu ett suveränt inlägg med stöd av forskning. Jag som är nyexaminerad sjuksköterska uppskattar ofta välgjord och korrekt forskning.
Jag har använt styrkelabbet för att komma igång och träna, med riktigt goda resultat, samt att jag med starting strenght nu börjar bli riktigt stark:) Jag har läst många av dina artiklar och känner att jag nu tränar ”smart” och effektivt.
Tack och fortsätt det du gör
PS. ska det stå ”matsäck”? Eller kanske magsäck istället. Nu e jag lite petig med anatomin.
Tack, Fredde! Kul att styrkan tar sig! 🙂
Haha, nä, magsäck skulle det allt vara. Tack för att du fann det!
Intressant läsning. Rekommenderar du BCAA till mig som i princip inte styrketränar (småduttar lite med armhävningar och chins hemma ibland men rätt oregelbundet och bara ett par min åt gången) men springer en del- oftast 20km innan ”frukost”*? Som de flesta andra vill jag tappa fett men inte muskler så jag försöker ligga på kaloriunderskott…
*I dagsläget brukar jag bara trycka en stor kanelbulle från Pressbyrån de dagar jag sprungit och sen inte äta mer utom möjligen en banan innan lunch 5h senare. Har jag inte sprungit så blir det bara en banan till frukost. Inser nu själv att det inte är direkt optimalt. Tycker du BCAA direkt efter löppasset är ett vettigt komplement till en riktig frukost som intas 1h efter passet?
Grattis till bröllopet! Akta dig för att skaffa barn bara- det är ett utmärkt sätt att störa träningen… 😉
Jag tycker inte det låter som att du behöver något kosttillskott. Ät bra mat istället!
Barn ska jag definitivt skaffa, och finna ett sätt att kombinera det med att bli farligt stor i stark! 🙂
Skrev fel med att skriva protein, ville skriva gainers.
jag vill inte gå upp i vikt. Men vill bygga upp former på muskler men inte bli för stor. Alla snabba kolhydrater tar jag på jobbet eller hemma. Men protein är mer dyrare föda för mig. Därför vill jag köpa en kosttillskott. Och funderar på BCAA. Jag tränar body pump 2 gånger i veckan och gym 1-2 gånger i veckan. kondition 1 gång i veckan.
Som sagt.jag är ganska smal och vill bara bygga. Tack för era svar!
Bra artikel! En fråga, jag vet att jag nån gång har läst att lite snabba kolhydrater ihop med proteinet direkt efter träning är bra för att snabbt transportera ut proteinet i blodet. Stämmer detta?
Tack, Johannes.
Nej, det stämmer inte.
Hej!
Jag ska börja med en kolhydratfri diet då jag har IBS och undrar hur detta påverkar min träning? Finns det något jag kan göra för att ändå få ut maximalt av träningen?
Mvh Lisa
Förmodligen räcker det med ganska lite kolhydrater för att hålla glykogenlagren (och därmed prestationen) hyfsade. Jag har i varje fall inte upplevt några jättestora försämringar när jag ätit lite mer kolhydratsnålt.
Tyvärr, inga direkta tips.
Jag har en liten fråga…
Är det skadligt på något vis för musklerna att vänta hela två timmar innan man äter efter träningen? Från då jag tagit min shake efter träningen, tar det ca två timmar eller mer innan jag blir hungrig och har matlust. Jag blir nämligen väldigt mätt på min shake och tar inte mer än rekomenderat (1dl pulver)
Tack för svar och grym artikel som vanligt! 🙂
Men om du tar en shake efter träningen så får du ju i dig något ju? Bara för att du inte ”äter” din proteinshake, så betyder inte det att det inte är näring…
Hursomhelst så skulle det förmodligen inte ens vara så noga om du HELT hade avstått att äta något i ett par timmar. Överlägset viktigast är att du tränar hårt och ditt matintag över dagen som helhet. Det vi syslar med i den här artikeln är detaljer. 🙂
Ah, låter rimligt.
Tack så mycket! 🙂
Bra inlägg! 🙂 Efter styrketräning brukar jag dricka en proteinshake och i brist på andra kolhydrater makaroner till den. Vad anser du om det?
Tack, Amanda.
Men… det var ju nästan precis vad inlägget handlade om? Vad menar du att jag ska säga mer?
Lika bra skrivet som vanligt. Tack för bra information. Ha en fortsatt bra helg 🙂
Tack Susanne!
Tack Daniel för bra inlägg!
@Erik jag skulle rekomendera att du äter mer proteiner till ”frukost”, om det är i form av BCAA i pulverform eller vanlig mat spelar inte så stor roll.. Förutom att maten, t ex ägg, ger dig viktiga vitaminer och mineraler och samt mättnadskänsla som kanske inte BCAA i pulverform ger men det är väl en smaksak. Sen skulle jag också rekomendera dig att styrketräna lite mer om du vill öka/vidbehålla muskelmassan när du ligger på kaloriunderskott 🙂
Mvh, Mattias
Hej!
Jag har en fråga som jag gärna skulle vilja få besvarad: Nu när sommaren och deffen snart är här så skulle jag vilja köra hårt nu 1månad till innan jag börjar deffa, och vill så gärna ha så bra resultat som möjligt. nu tränar jag 5-6dagar i veckan och har gjort de under lång tid, men tycker själv att jag står stilla i ALLT just nu, både styrka och volym, så jag tänkte testa träna 4dagar i veckan och vilodag emellan passen, är de bra tror du? kör mellan 5-8repx3 plus droppset på de flesta övningarna. Hur ska jag göra för att öka igen, både styrka och volym, va ska jag äta? vad för kosttillskott?
Tack för svar! 🙂
// Filip
Träna basövningar och försök bli bättre i dem över tid. Ät något fler kalorier än ditt dagsbehov är. Ät typ 2 gram protein per kg kroppsvikt och dag. Du behöver inga kosttillskott, men proteinpulver är en billig proteinkälla.
Mycket läsvärt som vanligt!
Jag har under en tid följt ett upplägg angående tillskott i samband med träningen, som sägs vara optimalt för byggandet av så fettfri muskelmassa som möjligt:
-Tränar på fastande mage. Vilket innebär att man inte ska ha ätit på minst tre timmar innan träningen. Detta för att få så stor effekt som möjligt av tillskotten innan träningen.
-Direkt innan träning, samt under passets första del, intar man BCAA+maltodextrin (förhållandet 1:2 eller 1:3). Detta ska fungera som en mildare pwo, samt inrikta systemet på muskeluppbyggnad. Resterande av passet intas endast vatten.
-Direkt efter passet intar man EAA + lite maltodextrin (förhållande 1:1 eller 2:1) som är tänkt att fungera som en kalorisnål återhämtare. I denna tillsätter man också sitt kreatin, då flera undersökningar ska ha visat att det ger bäst effekt direkt efter träning.
-Väl hemma igen äter man en rejäl och välkomponerad måltid.
Låter detta vettigt i dina öron, eller är det onödigt ”avancerat” och mest ”hittepå”?
Oj, jag måste ha missat den här kommentaren! Ber om ursäkt.
Jag tycker det låter som att du lägger alldeles för mycket energi på kosttillskott. Det är verkligen inte så noga. Kör ett hårt träningspass så att du stimulerar muskeltillväxt, och se sedan under dagen till att få i dig tillräckligt med mat.
Ät inom några timmar efter träningen.
Jag käkar Gainer pro men funderar på att gå över till whey-80 vad tycker du?
Jag har gymat nästan konstant i 4 års tid utan större resultat men mycket breror på att jag har löp tränat regelbundet. nu har ja lagt av med löpningen och vill få upp muskel massan. Jag är 190 cm och väger 80 kg är väldigt vältränad i kroppen men också väldigt smal. vad tippsar du om?jag har gått ner till 3 gym pass i veckan och börjat käkat oregelbundet för att öka fetthalten lite så jag har något att bygga på. tycker du jag har rätt taktik något jag borde tänka på? ett kostillskott du kan tipsa om?
Du har gymmat i 4 år utan större resultat? :S
Vad du behöver fundera över är inte kosttillskott, utan grundläggande styrketräning och kost. Börja här: http://www.styrkelabbet.se/styrketraning.
Valet mellan Gainer pro och whey-80 kunde inte spela mindre roll. Du har all information du behöver i det här inlägget!
Hej Daniel! Dagens intressanta artikel i tidningen måste vara den här:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/proteinrik-kost-bra-bara-for-dem-over-65/
Säger varken bu eller bä och drar inga för tidiga slutsatser, men intressant är det i alla fall.
Mvh Erik
Vi tycker helt klart att olika saker är intressanta! 🙂
Daniel, du är bäst!
Aw, tack. 🙂
Bra och intressant artikel!
Jag brukar dricka aminosyror med BCAA under mina pass och sedan en Gainer Pro efteråt. Efter att ha läst denna artikel funderar jag starkt på att skippa gainern. Jag undrar då om det räcker med de aminosyror jag dricker under passet eller om du tycker jag behöver få i mig mer protein direkt efter passet.
Räcker för vad? Hur äter du annars?
Tack för en intressant artikel tar själv en banan & 1 halv gainer innan träning
och whey80 efter
Låter bra!
Vad tycker du det bästa kosttillskottet för en löpare är? Vad bör man köra diretk efteråt? Tack på förhand!
Det beror bland annat på hur löparen äter annars, hur mycket han tränar, och när han ska prestera nästa gång.
Tjena Daniel, har lurkat på din hemsida i lite mer än 1 år tror jag. Tycker du har väldigt bra information kring olika ämnen samt så förklarar du väldigt pedagogiskt då det är enkelt att förstå vad du pratar om.
Jag har lite frågor,
jag har tränat i lite mer än 2 år och det är inte förens senaste veckorna som jag faktiskt har tagit tag i min kost på riktigt, jag anser nu på sistone att kost fan är det viktigaste av allt, man säger ju att för att bygga muskler är det 3 delar som är extremt viktiga 1/3 träning 1/3 mat och 1/3 sömn, men skulle jag ranka dessa i hur viktiga dom är så är det 1.kost 2.träning 3.sömn
Nu till mina frågor
Min kost ser ut såhär just nu:
Frukost: Antingen kesella (0.1% fett) med funlight samt havrefras och en 30g protein shake med en skopa (halv dl) ”carbo fx” för att göra min egna gainer, eller rostat bröd med tidigare nämnd shake.
Sedan tränar jag hårt (4 gånger i veckan) cirka 1 timme efter frukosten.
Under passet dricker jag EAA tillsammans med kreatine, vad anser du om att dricka under passet till skillnad från efter eller precis före?
Efter träningen käkar jag lunch, inom 1 timme efter avslutat pass.
Sedan tar jag en proteinbar som mellanmål, någon timme senare äter jag middag.
På kvällen (ett par timmar efter middag) så äter jag kesella om jag inte gjorde det till frukost, annars äter jag rostat bröd med en shake som jag skrev till frukost, jag tar alltid 2 protein shakes om dagen.
Jag undrar om det kanske är bättre att jag bara kör på gainer shaken dom dagarna jag tränar och inte under vilodagarna, dvs jag utesluter carbo fx ur shaken.
Sedan har jag tänkt kombinera EAA och BCAA, dock inte tillsammans på en gång. Utan det jag tänker är att jag tar EAA under träningspasset som vanligt, sedan tar jag BCAA under vilo dagarna, eller tvärtom.. Att jag tar BCAA under passet och EAA på vilodagarna, vad tycker du?
Några funderingar:
Kan inte gainern ha ett existensberättigande som energi- och proteinpåfyllnad strax före ett pass (eller under ett långt ett)?
Jag tänker framförallt på om man styrketränar direkt efter jobbet, särskilt om man i övrigt försöker ligga på kaloriunderskott. Dvs. man fyller på (inte nödvändigtvis full ”rekommenderad” dos) så att man orkar träna och bränner (iaf. merparten) av kolhydraterna under träningen.
Det du säger om glykogenreserver m.m. låter iofs. väl underbyggt, men jag upplever iaf. att jag presterar bättre någorlunda ”nypåfylld” än om jag inte har ätit sedan lunch. Eller är det bara psykologiskt, alternativt något jag är van från tidigare löpträning (om det nu kan skilja)?
Mitt andra tilltänkta användningsområde är om jag promenerar hem (ca 3,5 km) efter träningen. Jag inbillar mig då att om jag bara tar en proteinshake så borde en del av den näringen brännas på att jag promenerar hem, dvs. det kan vara bra med lite kolhydrater som bränsle på vägen hem. Eller funkar det inte så, går kroppen på fettreserver före ”färska” proteiner som man just har fått i sig?
Och jo, ”gainer” kanske blir ett missvisande namn om man gör så här… 🙂
Bra inlägg! Du glömde dock att nämna att mer eller mindre alla gainers innehåller mineraler, som även det borde lyftas fram!
Mer snabba kolhydrater efter träning, resulterar i mer insulin, vilket torde resultera i mer muskelmassa?
Hej!
Jag skulle behöva lite rådgivning här i tillskottsdjungeln.
Jag funderar på att ge en gainer till min pojkvän i födelsedagspresent då han vill gå upp i vikt och öka sin muskelmassa. Fast frågan är om något annat tillskott skulle passa honom bättre?
Han är 171 cm och väger 60 kg. Han tränar runt 4-5 ggr i veckan (ibland mindre när han har mycket i skolan) och då är det styrketräning som är fokus. Han äter väldigt orgelbundet, ingen frukost, ibland lunch men alltid middag samt mellanmål när han är med mig.
Han har varit liten ända sen han var liten, så det kan ju vara så han är byggd men det borde väl inte hindra?
Tack på förhand!
Får jag ta gainer pro viktökning, är 14 år och underviktig, vill verkligen prova denhär, och undrar då om jag får använda den för min ålder?
Bra artikel. Jag har dock ett frågetecken. Syftet med gainer är då för många att gå upp i vikt. Varför skulle någon vilja gå upp i vikt som självändamål? Det är väl alltså fettet som ökar, det är inte att du bygger större muskler genom att dricka gainer. För vilka människor är målgruppen? De allra människor har ju snarare för mycket kroppsfett, än för lite. Hur hälsosamt kan det vara?
Den största anledningen till att få i sig protein så snabbt som möjligt efter träning är att kroppen är som mest mottaglig för protein efter arbete. Visst, det du skriver stämmer väl också. Men enligt mig är inte det huvudsaken.
Hej,
Vad är det för skillnad Gainer Pro (http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/gainer-pro) och Super Gainer Pro(http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/super-gainer-pro-1-kg)?
Hej jag undrar när ni skriver att man går upp i vikt utav gainer vad menas med att gå upp i vikt är de fett att du blir tjockare eller är de att du går upp i vikt av muskler?
Hej! Läste din artikel om gainers, du skrev bland annat att man kan dricka mjölk… Det ska man INTE göra! Mjölk innehåller så mycket hormoner och annat som definitivt inte är bra för vuxna människor, män över 40 ska absolut inte dricka komjölk, mannens prostata påverkas negativt. komjölk är bra för bebisar.
Annars en bra artikel.
Mvh Thomas