Är proteinpulver eller gainer bäst om ditt mål är att maximera muskeluppbyggnaden efter ett träningspass?
Spelar det någon roll vilket du väljer om du samtidigt deffar och vill bränna fett?
I den här artikeln får du svar, och hjälp att avgöra om något av de här kosttillskotten är för dig.
OBS: I den här artikeln (och på flera ställen på bloggen) kommer jag att länka till de tillskott jag själv använder med så kallade affilitelänkar. Det innebär att jag får en liten provision om du handlar via de länkarna, bara så du vet. Det ÄR dock fortfarande de produkter jag själv använder och rekommenderar.
Behöver du ens något kosttillskott?
Nej.
Eller, äsch: Kanske.
Proteinpulver är som namnet antyder ett kosttillskott rikt på protein, medan en gainer innehåller både protein och snabba kolhydrater. Det är sedan länge känt att om du styrketränar så får du bättre träningsresultat om du håller ett högt proteinintag, upp till en övre gräns runt 1,6-2,0 gram protein per kilogram kroppsvikt och dag. Över den nivån gör mer protein ingen större skillnad, så vida du inte ligger på kaloriunderskott, då behovet ökar.
Genomsnittssvensken får idag i sig ungefär 1,1-1,2 gram protein per kg/dag, vilket förvisso är mer än du behöver för att överleva, men träningsresultaten och den muskeluppbyggande effekten från styrketräning kan ökas med ett större proteinintag.
Om du aktivt väljer proteinrik mat så kommer du förmodligen att landa lite högre än genomsnittssvensken, men att nå 1,6-2,0 g/kg/dag kan vara ganska svårt. I det fallet kan proteintillskott vara både ett enkelt och billigt sätt att toppa upp intaget.
Men vad ska du välja, och vad är egentligen skillnaden mellan gainer och proteinpulver?
Gainer: Vad det är och när du ska ta det
En gainer är en blandning av snabba kolhydrater och protein. Kolhydraterna kommer vanligen från maltodextrin, och proteinet kommer vanligen från vassle som utvinns ur mjölk.
Den gainer jag rekommenderar heter Supreme Mass, och näringsvärdet per 100 g ser ut så här:
- Energi: 382 kcal
- Protein: 24 g
- Kolhydrater: 67 g
- Fett: 2,6 g
En typisk gainer innehåller alltså en del protein, och kan därmed vara till användning för att öka ditt dagliga proteinintag.
En gainer innehåller dock också stora mängder snabba kolhydrater. Dessa har i sig självt ingen effekt på din muskeltillväxt, bortsett från den indirekta effekten att om du får i dig mer kalorier så kommer du att bygga mer muskler.
Får du ändå i dig tillräckligt med kalorier från din övriga kost, eller vill till och med undvika att få i dig onödigt mycket kalorier?
Då är inte en gainer ett lämpligt kosttillskott för dig.
Ett annat vanligt säljargument för gainers är att de snabba kolhydraterna kommer hjälpa dig att återfylla dina glykogenlager snabbare inför nästa träningspass.
Och det stämmer förvisso: Snabba kolhydrater snabbt efter träningen kommer att leda till en snabbare glykogeninlagring, men: Förutsatt att det är minst ett dygn tills du ska träna samma muskelgrupp igen (vilket det ju är för de allra flesta av oss) och att du äter åtminstone lite kolhydrater i din kost, så kommer du hinna fylla dina glykogenlager ändå.
Den vettigaste tidpunkten att dricka en gainer är efter träning. Då lagras kolhydraterna som bäst in som glykogen, och din insulinkänslighet är som störst.
Så vad blir rekommendationen?
Drick gainer om du vill…
- Öka ditt kaloriintag
- Gå upp i vikt
- Fylla dina glykogenlager extra snabbt efter ett träningspass.
Vill du beställa hem en påse gainer? Den jag använder (när jag har behov av det) är som sagt Supreme Mass som du kan köpa här.
Proteinpulver: Vad är det och när ska du ta det?
Proteinpulver kan framställas av flera olika råvaror, men den allra vanligaste sorten görs utav vassleprotein. Vassle är ett av proteinerna i vanlig mjölk, som är kvar efter man urskiljt kaseinet för att göra ost.
Det proteinpulver jag använt under många år nu är ett vassleprotein som heter Whey-80, och det har följande näringsvärde per 100 gram (liten variation mellan olika smaker):
- Energi: 399 kcal
- Protein: 76 g
- Kolhydrater: 5 g
- Fett: 8 g
Den stora skillnaden mellan proteinpulver och en gainer är alltså att proteinpulver i huvudsak innehåller protein, och dess funktion blir därmed att hjälpa dig öka ditt dagliga proteinintag.
Proteinpulver kommer därmed heller inte att ha någon större effekt på din glykogeninlagring, men för de flesta av oss är det som sagt inte ett problem ändå.
Med proteinpulver kan du få i dig samma mängd protein som från en gainer, men med betydligt mindre kalorier, och det passar alltså bättre för dig som vill ligga stilla vid din nuvarande vikt, eller dig som vill gå ner i vikt.
Eftersom proteinpulver inte innehåller stora mängder snabba kolhydrater, så är det även ett lämpligare mellanmål än vad en gainer är.
Det är betydligt billigare att få i sig en given mängd protein från proteinpulver än exempelvis kött, och det är dessutom väldigt praktiskt att bara hälla ned lite mjölk eller vatten i shakern, blanda, och dricka.
Drick proteinpulver om du vill…
- Öka ditt proteinintag
- Få i dig ett smidigt proteinrikt mellanmål
Vill du beställa hem en påse så rekommenderar jag som sagt varmt Whey-80, som du kan köpa här.
Vilket stimulerar muskeltillväxten bäst?
När det gäller kostens inverkan på din muskeltillväxt, så är det viktigaste (i rangordning):
- Att du får i dig tillräckligt med kalorier.
- Att du får i dig tillräckligt med protein.
Förutsatt att du får i dig samma mängd energi totalt sett under dagen, så har det ingen praktisk betydelse för din muskeltillväxt om du dricker gainer eller proteinpulver efter styrketräningen.
Skulle du däremot jämföra en situation där du till exempel äter 2500 kcal mat, och lägger till antingen en gainer eller en shake med proteinpulver, så skulle de extra kalorierna du får i dig genom gainern förmodligen leda till något större muskeltillväxt (bland annat genom minskad muskelnedbrytning), eftersom ditt totala kaloriintag den dagen skulle vara större.
Men som sagt: Givet samma energiintag under dagen så har det ingen större betydelse. Vill du gå upp i vikt snabbare, så kan det vara en idé att ta en gainer (om du inte hellre bara äter mer mat), men annars är lite proteinpulver ypperligt.
Några frågor eller funderingar? Lämna dem här i kommentarerna nedan, så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem!
Som vanligt riktigt bra och framför allt ärligt reportage. Femtio tummar upp! 🙂
Tack för en välskriven och tydlig artikel! Om du skulle ha med aaminosyror som EAA och BCAA i resonemanget, när skulle du rekommendera dem?
Detta är något jag också undrar över… Dessutom, Är det bra/bättre att ersätta den traditionella vassleproteinshaken med BCAA? Eller kanske till och med något i stil med ”Extraction” från Aldrig Vila? (Vilket som för övrigt pratas gott om….)
Kör vidare med vassle plus lite maltodextrin fortfarande innan man blir klokare 🙂
toppen inlägg!
Svarar er bägge här!
EAA/BCAA är i praktiken likvärdigt både gainer och vassleprotein i avseendet att stimulera proteinsyntesen, förutsatt att tillräckligt stor dos tas av alla dessa olika. Så ur det avseendet spelar det ingen större roll.
Den andra faktorn är hur mycket protein det tillför till din kost, och där beror det helt enkelt lite grand på hur mycket man tar. Vill man upp i stora mängder extra protein i kosten så brukar vassleproteinpulver vara det billigaste och enklaste alternativet.
Tjena Micke! Försökte svara på din kommentar i samma svar som till Viktor nedan!
Tack för ditt svar!
Jag ligger nu i deff och kör aminosyror efter träningen för att jag vill stimulera proteinsyntesen men ändå spara på intaget av kalorier till mina måltider.
Är detta ett ok sätt att tänka?
Asbra inlägg!
Precis som en kommentar innan frågar, så tänker jag om aminosyror innan ett cardiopass kan hjälpa att minska muskelnedbrytningen på benen då man fortfarande vill ha kvar effekten av sin bootybuildning ? 😉
Hej Sanna!
Mjaa. Protein har förvisso en hämmande effekt på muskelnedbrytningen, men det är inte riktigt därför som uthållighetsträning kan sabba för styrketräningen.
Den negativa effekten kardio kan ha på styrketräningen uppstår dock främst om det är i anslutning till styrketräningen, och inte alls lika mycket om du skiljer det från styrketräningen, med några timmar eller en dag.
källor?
Det här är rätt grundläggande grejor, så jag kände inget behov av att källhänvisa. Är det ett särskilt påstående du vill ha referens till så kan jag ge dig det.
Gainer är för mej ett måste,har svårt att öka vikt(både i träningen o kroppsvikt )annars.
Efter uppehåll med trän på 8-9 mån har nu sen omstart vid årsskiftet gått upp från 52kg
till 56 o musklerna börjar komma igång.Handlar från sidan du rek.bra grejor !
Läser ofta på Styrkelabbets sida för inspiration.Tack för att du skriver så begripligt om allt.
Kvinna 54 bast som inte behöver deffa.
Jag hade tyckt det vore intressant med en kommentar, eller ännu hellre ett inläg, om riktig mat som ”proteintillskott” i nära anslutning till träning, innan och efter – för och nackdelar. Typ kvarg, keso, ägg, tonfisk nötter mm. Roligare för oss som älskar mat och inte vill slösa kalorier på tillskott, särskilt om man nu samtidigt vill gå ner. Även om man tror att set finns hälsomässiga fördelar med att välja ”riktig mat” framför raffinerat protein och raffinerade kolhydrater.
Sedan en konkret fråga, kan inte lite kolhydrater i samband med proteinintaget efter träning stimulera muskelsyntesen, eller är det en myt?
”Sedan en konkret fråga, kan inte lite kolhydrater i samband med proteinintaget efter träning stimulera muskelsyntesen, eller är det en myt?”
Kolhydraterna i sig har ingen effekt däremot (tycks) det vara så att det krävs tillgång till insulin för att uppnå maximal uppreglering av proteinsyntesen. Ett insulinpåslag får man dock även av protein (även om man inte äter en enda kolhydrat), men påslaget är mindre och framför allt långsammare. Huruvida insulinpåslaget från proteinet är tillräckligt eller om det finns en fördel med att inta kolhydrater (egentligen socker, för ett snabbt insulinpåslag) vet jag inte. Om jag skulle gissa så skulle dock jag säga att intag av vassleprotein efter träningen ger ett tillräckligt insulinpåslag, vilket förklarar varför det har använts så framgångsrikt under så många år.
Jepp, insulinpåslaget från proteinet räcker.
Tjena Karin!
Så här kanske? 7 proteinrika alternativ till proteinpulver: http://www.styrkelabbet.se/7-proteinrika-alternativ-till-proteinpulver/
Svaret på din sista fråga är: Nope. Ingen ytterligare effekt på muskelproteinsyntesen av att addera kolhydrater till proteinet efter träningen.
Underbar artikel. Basfakta som går att hitta om man orkar leta igenom hela internet…
tack!
Tack, det var lite så jag tänkte, att den kanske kunde underlätta en smula!
Hej! Jag har alltid undrat om man då skulle dricka en proteinshake efter träningen. Ska man sedan äta när man kommer hem eller går det bra att skippa måltiden eftersom du druckit en proteinshake?
Hej Niklas!
Det viktigaste att tänka på är som sagt: 1) Att du får i dig tillräckligt med kalorier, och 2) Att du får i dig tillräckligt med protein.
Får du i dig tillräckligt med kalorier och protein om du skippar antingen shaken eller måltiden? Fine, skippa en av dem. Mat är dock väldigt anabolt, så bäst resultat lär du få om du äter bägge!
Hej,
jag har läst på lite effekten av just BCAA och utifrån det avgjort hur jag intar protein/kolhydrater.
(Jag är lite av en perfektionist o det ger mig mer tillfredsställelse att göra något teoretiskt perfekt mer än om det ger 0,5% mer eller mindre muskeltillväxt.)
Det jag läst mig till är att BCAA under träning förhindrar att musklerna slits ner.
Efter träning så gör BCAA det samma, men i kombination med ökat insulinpåslag (kolhydrater) så triggar man proteinsyntesen extra. Så BCAA + kolhydrater (och aminosyran taurin enligt vissa artiklar jag läst) bör vara optimalt.
Så jag tar BCAA före träning.
BCAA + taurin + kolhydrater direkt efter träning för att trigga igång proteinsyntesen maximalt.
För att sedan se till att proteinsyntesen har proteiner för att bygga muskler så tar jag en proteinshake ca 20-30min efter ”BCAA+taurin+kolhydrater” eller äter en proteinrik lunch/middag.
Jag gissar på att man kan byta ut mina kolhydrater och proteinet mot en gainer istället och få samma effekt.
Vad säger du Daniel runt det jag läst mig till? Nu har jag inga artiklar att referera till då jag inte har någon av sidorna/artiklarna sparade.
I övrigt kan jag ta någon extra proteinshake under de närmaste 24h efter ett gympass i övrigt äter jag bara vanlig mat.
Jag har gjort det här nu i 4 månader och känner faktiskt att jag fått mer effekt än tidigare då jag bara ätit proteinshake efter träningen. Kan ju dock vara inbillning.
Mja, hmm, kanske. Om du täcker ditt kaloribehov så är dygnets totala intag av protein viktigast, och att det är någorlunda fördelat kring träningen. (Det är förmodligen suboptimalt att äta all din mat klockan 00:00 och träna klockan 12:00).
Ta och läs det här inlägget av Gudiol, så kanske du får lite uppslag: http://tyngre.se/artiklar/det-aer-troligen-ingen-bra-id%C3%A9-att-dricka-protein-hela-passet/
Tjena Daniel, och tack för den allra bästa bloggen om styrketräning. Min träningsvecka just nu ser ut som följer: Tre dagar styrketräning ( marklyft, bänk, knäböj) två dagar löpning, två vilodagar. Jag äter tillskott i form av bcaa och kreatin. Min fråga: Hur ser du på proteinpulver kontra bcaa + kreatin? Alltså, behöver jag inta någon form av proteinpulver eller räcker det med de tillskott jag redan tar (kreatin mono + bcaa) ?
Med vänlig hälsning, Perra
Tack för det, Perra! 🙂
Tar du redan BCAA tycker jag inte du behöver lägga till proteinpulver, förutsatt att du täcker ditt proteinbehov.
Kreatin borde du ta oavsett!
Hejsan.
jag har i mina dar testat en del pulver/shakes med problemet är att jag blir risig i magen. (Var rätt längesen nu iof) Har väldigt känslig mage typ IBS och får reaktion på för ”mycket” ex gluten, fett, mjölkprodukter och även om jag stressäter. Min fråga är om det finns något proteinpulver (helst inte gainer) som är snällare mot magen?? Eller ska jag bara äta nåt proteinrikt efter träning istället??
Testa proteinpulver från usplabs som heter oxyelite. Smakar underbart och innehåller både vassle och kasein
Jag har känslig mage också, men jag kör på risprotein och äggprotein (med naturliga smakämnen) de funkar bra för mig, även testat biffprotein som funkade bra men det kostar lite mer och smakar lite skumt.
Finns annars laktosfria alternativ om det hjälper, jag försökter dock själv hålla mjölkproduktintaget lite lägre så undviker det. Annars soya-protein, det är jag allergisk mot dock. 🙂
Hade samma problem som du med vasslepulver. Det ”snällaste” jag kunde hitta var de utan sötningsmedel, som definitivt inte är snällt mot magen. De stora kedjorna har egna märken där varianter utan sötningsmedel och minimal laktoshalt ingår.
Annars funkar det att ta BCAA eller EAA som åtminstone inte påverkar min mage alls. Betydligt dyrare bara.
Hej Emelie!
Du kan dels testa något av det som jag tar upp i länken här: http://www.styrkelabbet.se/7-proteinrika-alternativ-till-proteinpulver/, sedan skulle du även kunna testa laktosfria proteinpulver, till exempel Gymgrossistens Whey-100, eller sojabaserade proteinpulvret Soy Pro.
Underbar lättläst artikel. Tack.
Min fråga gällande protein som mellanmål.
Är inte ett långsammare protein, t ex Kasein, att föredra som mellanmål framför Whey-protein? Eller anser du att det är en försumbar skillnad att även äta Whey som mellanmål? Jag har alltid kört Whey i samband med träning och uteslutande det långsammare Kaseinet som meölanmål/nattprotein. Bör jag revidera mitt tänk enligt dig?
Sen undrar jag vad du anser om det för stunden mycket hippa innetillskottet BCAA? Inget för dig, och isådanafall varför?
Mvh Jonathan
Tjena Jonathan!
Det spelar ingen stor roll alls om du väljer mellan vassle eller kasein, så länge din kost är hyfsat normal.
Skulle du ligga på ett stort kaloriunderskott och/eller fasta under stora delar av dygnet, eller tar en väldigt stor proteinshake (typ 50+ gram) så kan det vara fördelaktigt med kasein, men annars duger vassle bra.
Har skrivit lite om det här: http://www.styrkelabbet.se/kasein-eller-vassle/
Hej!
Och tack för ännu en suverän artikel! 🙂
Jag läser detta om Gainer ”Fri från artificiella sötningsmedel”.
Jag dricker enbart Whey-80 idag och den innehåller 2 sötningsmedel. Jag skulle vilja undvika detta och undrar om det finns någon produkt med samma funktion som Whey-80 men som innehåller vanligt socker (om det finns ett utan socker överhuvudtaget så är det ju superduper).
Det finns vasslepulver som inte är smaksatt. Sök på tex whey naturell
Men se även http://www.svd.se/traning-och-halsa/riskerna-med-sotningsmedel-ar-overdrivna_3886654.svd
Hej!
Bra artikel, men med proteinpulver är ju som med allting annat här i världen 🙂 Man får vad man betalar för. Whey 80 är nått av det billigaste, men av allt jag läst så har kroppen svårt att ta till sig denna. Jag kör hellre på ett lite dyrare alternativ, t.ex den jag tar nu, Optimum Nutrition gold standard 100% Whey. Det är det klart bästa proteinet jag smakat o ger bättre resultat än andra jag testat. Dock är det väl alltid individuellt vad som funkar för mig o för andra.
Tack för de olika artiklarna 🙂 Bra läsning även om det inte alltid är så att jag håller med.
Ja, man får vad man betalar för, men att betala onödigt mycket tillför inget. Whey-80 är så bra ett vassleprotein kan vara, och vad du har läst stämmer inte.
Köp ett dyrare vassleprotein om du gillar smaken eller vill stötta märket, eller något liknande skäl, men vassle är vassle. Du kommer inte att märka skillnad i träningsresultat mellan olika märken av vassleproteinpulver, utan det är andra faktorer som skiljer.
Hej Daniel!
Fick ett tips av en kompis att börja läsa din blogg och det är bland det bästa jag har gjort (iallafall när det kommer till träning)!
Imponerad av all tid du lägger ner här.
Mvh,
Trogen läsare
Erik
Stort tack, Erik!
Bra artikel.
Om man blandar in ”Recovery” kosttillskott då? är det den gyllene medelvägen eller är det bara svenskt lagom? Dessa brukar ju ligga mellan proteinpulver och gainer i kolhydratnivå. Har tidigare ätit proteinpulver men nu har jag börjat med recovery och känner mig mycket snabbare återställd och mindre trött efter ett pass än om jag bara tog proteinpulver. Dock så konditionstränar jag mestadels och då bränner man ju mera kolhydrater.
Hej Anton!
Det gör ingen skillnad. Ska du inte träna så snart igen att du behöver fylla glykogenlagren snabbt så tillför inte kolhydraterna något utöver kalorier (vilket förstås kan vara positivt. Eller negativt, beroende på mål). Samma gäller oavsett styrke- eller konditionsträning, men förstås under förutsättningen att du i bägge fall annars äter tillräckligt med kolhydrater i din övriga mat inför nästa träningspass.
Körde ”fitnessfighten” för nåt år sen och då var det naturligt intag av protein som gällde. Inga proteinshakes. Det var ett otroligt meckande med keso, kvarg, kyckling och kött. Man fick äta otroliga mängder. Men det funkade.
Dock var det ingen hållbar metod för mig. Numera köra jag Proteinshakes i princip varje daj jag tränar 4-5 gg per vecka. Helt enkelt för att det är smidigt.
Men jag har hört nånstans att levern kan få lite problem med ett sånt här förhållandevis högt proteinintag. Kan det stämma?
Och hur är det med Kasein protein (istället för vassle)? Ska vara långsammare som jag förstår det och lämpa sig bättre som mellanmål. Eller är jag ute och cyklar?
Och tack för ett bra inlägg! 🙂
Hej!
Nej, det är inte skadligt med ett högt proteinintag, såvida du inte sedan tidigare har njurproblem.
Angående kasein, se svaret jag gav Jonathan högre upp!
Tack!
Tack för ett bra inlägg! Du skriver att ”Med proteinpulver kan du få i dig samma mängd protein som från en gainer, men med betydligt mindre kalorier”. I ditt exempel har proteinpulvret ett högre kaloriinnehåll/100g än gainern (vilket kanske inte verkar orimligt med det högre fettinnehållet). Är intaget av gainer generellt betydligt större än av proteinpulver vilket gör att kaloriintaget blir större (jag är tämligen novis så ursäkta om det är självklart)?
Nej, det jag menade var att ”optimal” dos för att stimulera proteinsyntesen är ca 20-30 gram protein. Du får i dig den mängden protein på färre kalorier om du väljer proteinpulver istället för gainer.
Som gammal kost- och träningsnörd är din blogg en av få saker jag besöker då och då för att läsa om det senaste, och även andra artiklar. Få sidor, om ens någon, är så konsekvent i faktakoll, källkritik och opartiskhet… vilket är precis vad som behövs i all diethets / tillskottshet!
Vad kul att höra, Fredrik! Tack! Jag ska göra mitt bästa för att inte göra dig besviken.
Hej och tack för en nyanserad sajt.
Finns det någon ide att dela upp ett dagligt protein intag på exempelvis 3 intag?
Frågan är egentligen hur mycket kroppen kan ta hand om per intag?
Förmodligen är det en bra idé att sprida ut proteinintaget lite. I den här studien (som jag inte har läst) ska man visst ha funnit att proteinsyntesen över dygnet är 25 % högre om proteinintaget är jämnt fördelat, snarare än att majoriteten intas vid en måltid. http://jn.nutrition.org/content/early/2014/01/28/jn.113.185280.abstract
Men jag tycker det låter som en stor skillnad, så det är nog värt att kolla ordentligt hur det var upplagt.
Hej! Eftersom du skriver om både den gainer och det proteinpulver du har är jag lite nyfiken på när du själv använder dig av de olika? Mest för att få ett exempel.. 🙂
Tjena Gabbi!
Det försökte jag ju göra i texten. 🙂 Men okej:
Gainer tar främst om jag vet att jag ska träna igen samma dag, samt ifall jag fokuserar på att gå upp i vikt.
För det mesta tränar jag dock bara 3-5 gånger i veckan, och har inga problem med att gå upp i vikt, så därför duger proteinpulver bra.
Och kreatin, förstås.
Vad innebär siffran högst upp.i högra hörnet av ens inlägg? Tryckte på min siffra 2 ggr, andra gången stod det att jag redan röstat… Röstat?
Det är någon slags funktion för att ”rösta” på bra/dåliga kommentarer. Den var inbyggd i temat, och jag har inte brytt mig om att ta bort den. Den spelar ingen roll, möjligen annat än att kunna se om folk gillar vad du skrivit. 😉
Hej,
hur är det nu igen: är det inte bra för muskeluppbyggningen att få i sig vissa snabba kolhydrater direkt efter träningen? I denna artikel låter det som att så inte är fallet, har jag alltid trott fel? Skulle man kunna ta endast Whey-100 lika gärna? Whey-100 känns mycket renare (typ lägre halt laktos bl.a) på nåt sätt tycker jag , men resonerar att 80 ändå är bra för att man får i sig en liten dos kolhydrater i alla fall… Så min fråga är: är inte snabba kolhydrater direkt efter träning någonting som man bör få i sig (eller handlar det BARA om glykogennivåer, som nämns i artikeln?)?
Nope, ingen extra effekt på muskeltillväxten av kolhydrater+protein jämfört med bara protein.
http://www.jissn.com/content/10/1/42
och
http://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2011/07000/Carbohydrate_Does_Not_Augment_Exercise_Induced.4.aspx
Hej!
Intressant läsning. Själv kör jag proteinpulver efter träningen och det för att slippa stressa inom den där halvtimmen man helst ska försöka få i sig något samtidigt som det är snabbt och enkelt. Tänkte försöka få ihop till en liten mixer (det finns shakers som har det inbyggt) och börja köra med neutralt pulver och mixa med exempelvis jordgubbar eller vilken smak jag nu känner jag vill ha. För då får man ju även med några vitaminer med i det hela.
Med Vänliga Hälsningar
Johan Bergman
Hej!
Har en fråga till dig.
Jag är ganska smal och har lite extra fett på magen. Jag vill gå upp i vikt och lägg på mig muskelmassa men samtidigt bli av med magen.
Hur ska jag göra?
MVH Oskar
Du ska börja styrketräna!
Börja här: http://www.styrkelabbet.se/styrketraning/
Om man vill ha ett proteinpulver utan sötningsmedel finns det ju naturella varianter utan smak. Funkar det smakmässigt att blanda dessa med vatten eller eventuellt mjölk och dricka som de är?
Tjena, grym artikel.
Ända tanken jag fick var att om jag vill öka vikt i muskler men tappa fett räcker det då med en protein shake. Eller ska man köra gainer även under deff om man vill öka muskler?
Kanske stod bara jag som är trög 😉
Tack på förhand!
Vad gör creatine då?
Hur är det då med tex post workout shakes? Ex cell tech , bcaa , o massa massa som florerar på marknaden nu mera. Jag upplever själv att cell tech stimulerar efter träning till båda massa och snabbare återhämtning.
Du sa att man får i sig samma mängd protein från en proteindrink som från en gainer. Men det står att en gainer bara innehåller 24 g/100 g medans en proteindrink innehåller
76 g/100 g. Hur menade du?
Ger en proteindrink lika mycket protein som en gainer?
Det beror på doseringen. Inte per 100 g.
Hej Daniel!
Skulle kombinationen av både gainer och proteinpulver efter träningspass ge någon annan effekt än exempelvis endast gainer, då syftet är att bygga muskler och öka i massa. Jag använder 1,5dl Gainer Pro (där jag får i mig 21,6g protein / portion) blandat med en portion proteinpulver varav ca. 25g protein tillsammans med ~4dl mjölk.
Mvh!