Under 80- och 90-talet var det inte många som tränade helkroppspass efter att de hade lämnat nybörjarstadiet. Ville du bli stor var det byggarsplittar som gällde, det vill säga upplägg där du delar upp kroppen så mycket det går och tränar varje muskelgrupp en gång per vecka. Men i början av 10-talet började studier ploppa upp där fler lätta pass gav bättre tillväxt. Och vips var teorin om täta stimuleringar av muskeltillväxten född.
Håller pendeln på att svänga tillbaka nu?
Vi har i alla fall tillräckligt med underlag för att kunna säga: Det går bra att bli stor och stark både med hög- och lågfrekvensträning, och den totala träningsvolymen verkar vara viktigast.
Det vore däremot märkligt om det inte finns några skillnader alls mellan de olika uppläggen.
Just det har en ny, välgjord studie undersökt åt oss, genom att jämföra helkroppspass med hög frekvens mot en mer klassisk byggarsplit. Resultaten visar på en fördel för byggarsplitten om målet är just muskeltillväxt, men en fördel för högre frekvens om målet är styrka.
Så där står vi nu, mindre dogmatiska än någonsin.
Välkommen att göra oss sällskap!
Hålltider:
- 00:00 – Försnack
- 09:00 – Dagens ämne: Byggarsplit vs helkropp – vad är bäst för styrka vs muskeltillväxt?
Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).
Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!
Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!
Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!
Relaterade länkar
Tidigare avsnitt av podcasten:
- Avsnitt 218: Blir du starkare snabbare om du stannar långt från fail?
- Avsnitt 219: Hur bygger du bredare armar? Är benspark farligt för knäna? Ny skörd lyssnarfrågor!
- Avsnitt 220: Så fixar du hemmaträningen – med eller utan redskap
Annat:
- Poddens RSS: http://styrkelabbet.libsyn.com/rss
- Styrkelabbet på iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/styrkelabbet/id1073697632
Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!
Tack för att ni reflekterade kring vilken träning som skulle passa min gamla kropp. Har i isoleringen åter gått igenom era träningsprogram och bestämt mig för powerbuilding och som Philip säger låta kroppen bestämma lite trots att det är svårt. Jag blir dessvärre som besatt och överlycklig över Pb:n. Ska försöka bete mig som en mogen kvinna. Tack också till era medarbetare från käringen i Härjedalen.
Tack för en superbra podd! Ser fram emot varje avsnitt.
Jag har en fråga som ni gärna får spinna på. Det gäller uppvärmningen inför styrkepassen. Är lärd att 10 min på crosstrainern (extrem förenkling) för att öka kroppstemperaturen och mjuka upp musklerna inte räcker för tex marklyft, bänk, ja i stort sett all tung styrketräning, utan man behöver köra ett antal set för att bygga upp till arbetsvikten.
Till min fråga: Hur ska uppvärmningen ske i helkroppspassen? Har jag värmt upp och kört bänk och sedan tex ska gå på motsatt muskel, då behöver jag väl värma upp den till arbetsvikt för att inte riskera att skada den? Då kommer bara uppvärmningen ta lika lång tid som själva passet..? Förenkla gärna frågan om ni vill lyfta den i podden eller svara här. Stort tack 🙂