Något vi verkligen gjort oss skyldiga till här i Styrkelabbet podcast, är att bidra till den i allra högsta grad pågående proteinhajpen.
För protein är bra, protein ska vi ha!
Att protein är viktigt – särskilt för alla som vill maximera sina gainz – är i sig ingen överdrift. Men vi har också förälskat oss så mycket i denna makronutrient, att vi haft ett tydligt bias för att köpa enskilda studier som sjungit proteinets lov. Till exempel studier som visat att protein mättar bättre än kolhydrater och fett.
För även om det skulle vara sant på kort sikt, är det en effekt som kvarstår vid en långvarig, proteinrik diet? Det vill säga skulle det räcka att bara ändra så att din kost får en högre andel kalorier från just protein, för att du ska känna dig mer mätt och nöjd av maten även om du ligger på kaloriunderskott?
Det är ämnet för dagen, och vi kompletterar det med en handfull riktigt mysiga (alternativt frustrerande) lyssnarfrågor!
Hålltider:
- 00:00 – Försnack
- 10:30 – Dagens ämne: Är protein verkligen så mättande som det påstås?
- 30:15 – Lyssnarfråga 1: Påverkas proteinkvaliteten av hur det tillagas?
- 32:20 – Lyssnarfråga 2: Vad är bakgrunden till Philips kvarghat?
- 38:00 – Lyssnarfråga 3: Kan det vara negativt/farligt att äta riktigt mycket protein?
- 41:00 – Lyssnarfråga 4: Som vanlig motionär, behöver jag extra protein om jag redan äter en allsidig kost?
Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).
Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!
Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!
Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!
Relaterade länkar
Tidigare avsnitt av podcasten:
- Avsnitt 249: Vilka övningar behöver du träna för optimal axelutveckling?
- Avsnitt 250: Behöver du periodisera din träning för att fortsätta bli starkare?
- Avsnitt 251: Så bygger du häftiga hamstrings
Annat:
- Poddens RSS: http://styrkelabbet.libsyn.com/rss
- Styrkelabbet på iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/styrkelabbet/id1073697632
Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!
Superintressant avsnitt! Min enda fråga är: Hur lagar ni till kycklingfilén så att den blir optimalt saftig? Kanske ni har ett helt eget avsnitt om just detta? ??
Hälsningar
Nybliven lyssnare
Har lyssnat länge och kan inte minnas mig höra något svar på detta, och jag kan inte hitta något annat än 72°C när jag söker på nätet (någon vågar sig ner till 70).
Håller med Anna. Vill gärna höra Philips tips på hur man lagar en saftig kycklingfilé =)
Finns en bra temperaturförklaring av Kenji på Serious Eats här: https://www.seriouseats.com/2015/07/the-food-lab-complete-guide-to-sous-vide-chicken-breast.html#temp
Så ja, mitt tips för kycklingbröst är 63° C sous vide.
Intressant läsning. Det blir tydligt varför alla anger ca 72*C, och varför det generellt är en bra rekommendation.
Blir lite sugen på sous vide
Tackar
Intressant verkligen, jag kan tänka mig i studien där man jämförde otränade med tidigare tränade så beror förmodligen den ökade effekten av proteintillskottet på att de som tränat innan redan besatt fler muskelceller (på grund av sin tidigare träning), som då kunde växa till sig snabbt när de fick ett proteintillskott. Så på ett sätt kan man verkligen säga att de ”fyllde upp”.
Bra avsnitt. Jag funderar dock på studien om effekten av protein på tränade och otränade. Togs det hänsyn till placeboeffekten i denna undersökning? Hade varit intressant att i så fall se det resultatet.
Nej, det tog man inte hänsyn till.
Då skjuter jag från höften och lägger placeboeffekten på runt 10%. Klappat och klart! 😉
Är det förresten inte stor skillnad på fettfri massa och muskeltillväxt/muskelmassa (begreppen blandades en del gällande sista frågan i podden). Den fettfria massan återger väl det mesta som inte är fett i kroppen, dvs vatten, organ, muskler och ben?
Det skulle i så fall kanske förklara den relativt låga effekten på styrka som det extra proteinintaget gav sett till den ökade ”muskelmassan”.
Det kan vara stor skillnad. Beror säkert på var och vad man mäter. Tittar man enbart på biceps, t ex, kan det inte vara så mycket annat än muskelmassa. Tittar man på hela kroppen kan det vara lite hur som helst.
Proteintillskott har funkat superbra för mig efter mina graviditeter där jag både vill gå ner i fett och öka i muskelmassa. Men jag tror att jag är en ”high responder” med allt vad det kan innebära, men helt klart blir det en jäkla fart så fort jag börjar sörpla shakes. Hade jag inte märkt så stor skillnad hade jag inte orkat hålla på, och det är ändå inte en livsstil, bara något jag kör istället för fika/mellis under några månader… Att ligga på kaloriunderskott eller precis i balans och ändå få ett högt proteinintag utan shakes är typ omöjligt för mig. Eller äckligt… 😛