Avsnitt 301: Så påverkas din energiförbrukning av ålder och kön

Glöm allt du tror dig veta om din ämnesomsättning!

Eller ja, det beror väl på vad du tror dig veta. Men det påstås väldigt mycket om hur vår metabolism skiljer sig åt mellan oss människor på individnivå. Och vi har en ny studie som visar att mycket av det som sägs, inte stämmer.

Din energiförbrukning verkar primärt avgöras av två faktorer: din ålder och hur mycket fettfri massa du bär runt på. Och i dag ska vi reda ut vad det innebär i praktiken, samt glida sömlöst över till att prata om hur mycket (eller lite) vi kan påverka energiförbrukningen med hjälp av träning.

Vi hinner även med en lyssnarfråga om att bygga läckra lats, utan att använda vertikala dragövningar såsom chins eller latsdrag.

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 10:20 – Dagens ämne: Så påverkas din energiförbrukning av ålder och kön – och hur mycket kan du egentligen påverka den med träning?
  • 44:50 – Lyssnarfråga: Går det att få bra lats utan att träna latsdrag eller chins?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!



2 svar på ”Avsnitt 301: Så påverkas din energiförbrukning av ålder och kön”

  1. Om t.ex. ett tufft löppass på morgonen sänker NEAT och basalmetabolismen resten av dagen, börjar man sedan då ”lite på nytt” efter en natts sömn? Eller sänks kaloriförbrukningen en viss period efteråt oavsett. Självklart är det inte svart eller vitt, men det jag far efter är om träningstid på dagen påverkar detta.

    Scenario 1: Du tränar tufft på morgonen och blir förslappad och sänker din basalmetabolism resten av dagen.

    Scenario 2: Du har lite högre energi under hela dagen och tränar sedan tufft det sista du gör innan du lägger dig. Du sover bort sänkningen av NEAT och börjar sedan om med lite energi nästa dag.

    …Förutsatt att du orkar träna precis likadant i båda scenarierna, kan det då ligga nått i detta? Eller jämnar kroppen ut detta på det stora hela ändå genom alla kända och okända parametrar 😛

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.