Har du tröttnat på den trista morgongröten? Saknar du känslan av att sätta tänderna i en frasig våffla? Vill du piffa till yoghurten på nolltid? Då är detta en inlägg för dig! Här har jag samlat fyra personliga frukostfavoriter som sätter guldkant på morgonen. Jag bjuder på följande:
- Proteinbröd med tre sorters frön
- Proteingranola
- Proteinvåfflor
- Overnight(protein)oats
Samtliga recept är näringsberäknade, för den som vill hålla extra koll. Och glöm inte att det går finfint att experimentera vidare själv, se det här som bra basrecept där du kan lägga till och byta ut efter personligt tyckte och smak. Angivet proteinpulver bör du dock inte byta ut hur som helst, det kan du läsa mer om i min stora guide om att baka proteinrikt och sockerfritt.
Observera att länkarna till Gymgrossisten är affiliatelänkar.
Proteinbröd med tre sorters frön
Ett enkelt och snabbt bröd som är riktigt proteinrikt tack vare de tre basingredienserna äggvita, ärtprotein och havregryn. För extra crunch och god smak innehåller brödet också tre sorters frön, självklart kan du byta ut dem mot valfria andra frön, eller varför inte hackade nötter?
Jag gjorde med denna smet 4 st mindre bröd, vill du använda en ”normalstor” brödform kan du dubbla receptet och förlänga gräddtiden (grädda tills brödet fått fin yta och en kniv kommer ut torr).
Du behöver:
- 8 äggvitor (284 g)
- 7 msk ärtproteinpulver (50 g)
- 4 msk havremjöl (32 g)
- 2 msk fiberhusk (18 g)
- 1/4 tsk salt
- 2 msk solrosfrön (19 g)
- 2 msk sesamfrön (19 g)
- 1 msk linfrön (11 g)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 165 grader och ta fram brödform/formar.
- Mixa ihop äggvitor, ärtprotein, havremjöl, fiberhusk och salt till en slät, tjock smet.
- Rör ner fröna och bre ut smeten i brödformen/formarna.
- Grädda tills brödet fått fin yta och en kniv kommer ur torr, för mina 4 mindre bröd tog det ca 15-20 minuter.
Näringsvärde per servering (1/4 av receptet ovan): 175 kcal | 19 g protein | 7,5 g kolhydrater | 7 g fett
Proteingranola
En god granola piffar till vilken trist yoghurt- eller (till Philips förfasande) kvargskål som helst! Här har jag smaksatt granolan med proteinpulver i vaniljsmak och hackade cashewnötter, då det är en personlig favorit, men det går såklart bra att smaksätta lite hur du vill! Byt ut nötterna, använd ett proteinpulver i en annan smak, tillsätt torkad frukt (efter gräddning!) osv. Det här receptet ger i alla fall en fantastiskt god granola, som ärligt talat smakar kaksmulor, mums!
Du behöver:
- 50 g kokosolja
- 80 g mörk fibersirap
- 4 dl (160 g) havregryn
- 1 dl (60 g) hackade naturella cashewnötter
- 1 dl (60 g) solrosfrön
- 1 dl (30 g) vassle proteinpulver i vaniljsmak
Receptet ger 11 dl granola
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och läggett bakplåtspapper på en plåt.
- Lägg kokosolja och fibersirap i en stor bunke. Micra försiktigt så kokosoljan smälter och sirapen börjar bubbla.
- Tillsätt havregryn, hackade cashewnötter, solrosfrön och vassle proteinpulver och rör ihop väl.
- Sprid ut på den förberedda plåten och skjut in i ugnen i 10 minuter, tills granolan blivit gyllene. Rör om en gång under tiden.
Näringsvärde per servering (1 dl granola): 173 kcal | 5,5 g protein | 12,5 g kolhydrater | 11 g fett
Proteinvåfflor
Här har du ett perfekt basrecept för proteinrika våfflor! Jag använder osötad mandelmjölk i mina, men självklart kan du använda vilken mjölk du vill. Notera dock att näringsvärdet är baserat på att jag använt just mandelmjölk i min smet. Du kan också variera smaken på vassle, detta påverkar givetvis smaken men du får lika fina våfflor!
Du behöver:
- 1 dl (45 g) havregryn
- 1 dl (30 g) vassle proteinpulver, jag använde i vaniljsmak
- 1 tsk bakpulver
- 1 ägg
- 1,5 dl mjölk
Receptet ger 4-5 våfflor
Gör såhär:
- Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer och grädda i våffeljärn.
- Servera med dina favorittoppings!
Näringsvärde (för hela satsen): 379 kcal | 34 g protein | 32 g kolhydrater | 12 g fett
Overnight oats
Om du har ont om tid på morgonen, eller om du vill ha en frukost som kan ligga i väskan en stund och äta på språng, då är overnight oats den perfekta frukosten för dig! Du förbereder portionen kvällen innan och efter en natt i kylen är den redo att ätas. Dessutom är variationsmöjligheterna oändliga: du kan använda proteinpulver i olika smak, olika sorters mjölk (havre-, mandel-, soja- eller varför inte smaksatt mjölk?) och inte minst kan du tillsätta valfria ”add ins”, som kan översättas till ”goda grejer du tillsätter pga gott”. Notera dock att näringsvärdena är för enbart gröten, utan addins och toppings.
Du behöver:
- 1,5 dl havregryn
- 2 dl mjölk
- 1/2 dl kasein proteinpulver
- en nypa salt
- ev. ”add ins” så som hackad choklad, nötter, frön, frukt
Receptet är för 1 portion
Gör såhär:
- Rör ihop alla ingredienser i en burk (typ matlåda) och ställ in i kylen över natten.
- Ät hemma vid frukostbordet nästa morgon eller packa ned i väskan och ät på språng.
Näringsvärde: 278 kcal | 20 g protein | 32 g kolhydrater | 7 g fett
Om du uppskattar att ta del av recept likt dessa kan jag rekommendera dig att kika in Styrkelabbets receptarkiv, där hittar du alla recept vi publicerat. Det är allt från meal-preps till godis och bakverk. Är det något speciellt du önskar recept på? Lämna gärna en kommentar!
Hej som allergiker är de lite tråkigt att de flesta recept man hittar på nyttiga mål innehåller nötter eller fröer. Visst dom ä nyttiga men vad ska vi allergiker byta ut det till när vi inte tål de eller bönor å groddar ? Några bra frukost tips motages..
Hur länge klarar sig vasslepulvret i granolan efter att ha blivit blött och uppvärmt?
11dl granola äter man ju inte upp i en sittning. 🙂
Vanligtvis blir proteinpulver inget vidare, ganska fort efter att ha blivit blandat i shakern och sen stått framme i rumstemperatur. Men det kanske inte är jämförbart?
Hej! Ställ in det i kylen så är det inga problem åtminstone till nästa dag.