När jag gör paj fokuserar jag på toppingen.
För det första ska det vara rikligt med topping – minst 50/50 fyllning/topping, minst. Allra helst mer topping, om jag får bestämma. För det andra ska ytan vara nästintill karamelliserad, liksom lite knäckig, om ni förstår hur jag menar? Sist men inte minst ska den såklart vara riktigt riktigt god också, toppingen.
Den här rabarberpajens topping är allt jag nämner ovan; den har knäckig yta, är fantastiskt god och som pricken över i är den även proteinrik. Dessutom tar den cirka ingen tid att slänga ihop. Ja du hör ju, du måste helt enkelt testa att göra den själv!
Observera att länkarna till Gymgrossisten är affiliatelänkar.
Knäckig (protein-) rabarberpaj
receptet är för en form med måtten 15×15 cm
Du behöver:
- 150 g rabarber, ansad och skuren i ?1,5 cm bitar
- 25 g (1/2 dl) fettreducerat mandelmjöl
- 14 g (1/2 dl) vassle proteinpulver i vaniljsmak
- 44 g (1 dl) havregryn
- 68 g (1 dl) sukrin gold
- 1/3 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 50 g kokosolja
- 1/4 dl grädde, jag använde Milda mat extra 4%
- 35 g (1/4 dl) mörk fibersirap
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader och lägg rabarbern i botten av en ugnsform.
- Blanda mandelmjöl, vassle, havregryn, sukrin gold, bakpulver och salt i en bunke.
- Smält kokosoljan i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
- Dra kastrullen från värmen och vänd ner den torra blandningen, arbeta ihop till en smet.
- Bre smeten över rabarbern och grädda i ca 25 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.
Näringsvärde för 1/3 av pajen: 283 kcal || 10 g protein || 15 g kolhydrater || 19 g fett
Det är dem godaste paj jag någonsin ätit – vad det gäller under diet. Helt magiskt.
Istället för fibersirap tog jag kokossirap.
Tack för detta. Nu är midsommarfirande räddat.