Det är nästan julafton varje dag när man håller på att sätta ihop ett hemmagym tack vare alla leveranser som trillar in. Och – igår anlände en ny skivstång!
Det är en kullagrad premium-skivstång av märket Recoil.
Stången är gjord för att vara en allroundstång av premiumkvalitet, avsedd för styrkeklubbar, crossfitboxar, kommersiella gym eller den seriöse hemmagymmaren. Märket Recoil är Gymkompaniets egna varumärke. Den har de klassiska måtten på 220 cm längd, 20 kg vikt, och avsedd för viktskivor med 50 mm håldiameter.
Psst! Observera att länkarna till Gymkompaniet i det här inlägget är affiliatelänkar, vilket innebär att Styrkelabbet får en provision på eventuella köp som görs genom ett besök från oss. Det hjälper oss att fortsätta skapa text, podd och filmer som är gratis att ta del av!
Tack!
Nu kan man ju undra: vad ska jag med ännu en skivstång till, jag som redan har Eleikos styrkelyftsstång? Jo, dels är det smidigt att kunna supersetta två övningar med skivstång, och dessutom har de lite olika styrkor och användningsområden.
- Recoilstången är väl kullagrad och viktskivorna roterar alltså lätt. Det är en fördel när man ska vända stången, som vid frivändningar till exempel där stången vänds 180 grader. Däremot är det till nackdel när man ska lyfta tunga vikter rakt upp och ned (som knäböj, bänkpress, marklyft och pressar/stötar över huvudet) eftersom den är något ”vingligare”. Recoilstången har dessutom lenare lättring, vilket passar bättre för högre träningsvolymer och repetitionsantal.
- På Eleikos styrkelyftsstång roterar viktskivorna något trögare vilket ger mer stabilitet i övningar där stången inte ska vändas. Lättringen är även betydligt vassare. Det är en fördel om man ska göra enstaka tunga repetitioner, och nästan alltid skönt i knäböj och bänkpress. I marklyft upplever jag dock att lättringen är onödigt aggressiv för en träningsstång. Åtminstone jag själv har inget problem med greppet då jag lyfter med tumlås, men lättringen gör att jag behöver använda dragremmar en hel del för att spara huden.
Sen är jag nyfiken på Recoilstången i rent recensionssyfte. Kan man få en bra stång till hemmagymmet för ett par tusenlappar? Det här är den dyraste av Recoils skivstänger, men den är för sina 3 690 kr ändå cirka 3 500 kr billigare än Eleikos crossfitstång, och 7 000 kr billigare än deras styrkelyftsstång. Recoils styrkelyftsstång kostar som jämförelse 2 990 kr – en skillnad på 8 000 kr för styrkelyftsstängerna.
Missförstå mig rätt här – jag älskar Eleikos skivstänger och de har en helt otrolig kvalitet. Men för den som är ute efter att inreda sitt eget hemmagym så är prislappen ganska saftig.
Min nya Recoilstång har likt Eleikos crossfitstång inte heller någon lättring i mitten, vilket är en fördel för den som tänkte frivända mycket i urringat eller bar överkropp, men en nackdel för den som knäböjer med stången långt ned på ryggen. Knäböjer du likt mig med stången högt upp ovanpå axlarna så gör det ingen större skillnad.
En lite irriterande detalj med den här stången är att det är 79 respektive 89 cm mellan ringarna på stången, istället för de mer klassiska 81 och 91 cm (vilket det är på Recoils styrkelyftsstång, samt de flesta andra stänger). Den mest relevanta siffran här är den innersta, då 81 cm är maximalt tillåtna greppbredden vid tävling i bänkpress. Så ska du träna tävlingslik bänkpress med den här stången får du alltså ha pekfingrarna cirka ett finger utanför innersta ringerna, istället för rakt på dem. Å andra sidan borde du kanske ändå köpa styrkelyftsstången istället om du ska satsa seriöst på bänkpressandet.
I övrigt så är stångens greppdiameter 28 mm, vilket är standard på stänger för tyngdlyftning och crossfit, medan styrkelyftsstänger brukar vara 29 mm. Den lite tunnare diametern gör att dessa stänger sviktar något mer när man börjar komma upp i vikter norr om cirka 150 kg.
Annan info jag har fått ta del av om den här stången är att varje individuell skivstång testas med 1 000 kg belastning före de lämnar fabriken, efter vilket de ska återgå helt till rakt läge. Ett signum för skräpstänger är att de efter bara 2–3 månaders omild hantering (= styrketräning) blir böjda och skeva och måste bytas. Recoil har dock sålt sina skivstänger sedan 2016 och aldrig haft en enda reklamation vilket är lovande för kvaliteten. Kapaciteten uppges till 900 kg.
Nu kommer jag i alla fall att testa den här skivstången framöver. Jag kommer troligen inte att använda den till knäböj och bänkpress då jag har en styrkelyftsstång, utan istället kommer jag att använda den till marklyft (F*N vad skönt med lenare lättring igen!!!) och även till lite frivändningar och pressar (clean & press, clean & pushpress, osv). Dessutom kommer jag nu kunna supersetta till exempel bänkpress med marklyft.
Med reservation för att jag har sönder stången så tycker jag Recoils stänger bådar gott som ett prisvärt alternativ till de allra dyraste stängerna. Här är deras olika stänger:
Vilken du ska välja beror lite på vad du ska göra med den.
- Styrkelyft: Ska du bara styrkelyfta med stången, så vill du förmodligen ha styrkelyftsstången. Den har lite trögare lager än kullager vilket ger stabilitet vid knäböj, bänkpress, marklyft och andra typer av press.
- Allround: Ska du både göra styrkelyfts och tyngdlyftningsövningar (som ryck och vändningar) bör du förmodligen välja crossfitstången eller premium-skivstången (den jag har).
UPPDATERING: Jag har skrivit ett inlägg om skillnaderna mellan skivstänger för styrkelyft och tyngdlyftning, det hittar du här:
Skillnaderna mellan skivstänger för styrkelyft och tyngdlyftning
Prisvärda bumper plates!
Jag har även fått hem ett par viktskivor av samma märke.
Här är det inte lika mycket att säga. Recoils bumper plates har en noggrannhet på 1 % (dvs att 10 kg får max väga +/- 100 g) vilket är bra, och har testats för över 20 000 släpp vilket är mycket bra.
”Bumper plate” innebär att de är gummiklädda och bredare än järnskivor (som inte är så vanliga i svenska gym), vilket både är ljuddämpande och minskar belastningen på golvet. Det passar särskilt bra för dig som tänkte släppa stången mycket. För styrkelyftaren som drar 300 kg i marklyft kan det dock vara ett problem att använda bumper plates just på grund av bredden, och att man helt enkelt inte får plats med särskilt många på stången. Cirka 250 kg kan du lasta en skivstång med av dessa plattor, plus 20 kg till från stången för en summa av 270 kg.
Det var någon som frågade mig på instagram om de luktade gummi, då han tänkte ha gymmet inne i hemmet, men det gör de inte.
Sådär – kul med lite nya prylar till hemmagymmet! Jag återkommer längre fram med ytterligare omdöme om prylarna när jag har tränat med dem lite mer.
Varför skulle man vilja ha markeringarna vid 79 och 89? Vad är anledningen till att de inte har markeringar vid 81 och 91?
Det verkar ha blivit ett fel någonstans i produktionen, det ska vara 81 och 91 cm, precis som på deras styrkelyftsstång. Det här är uppdagat och åtgärdat nu, och framöver produceras dem med 81/91 cm mellanrum!
Hej Daniel! Bra inlägg som alltid! Har kommit över en hel drös med gummivikter som är helt svarta. Ser ut som recoils vikter men utan märkning. Har du någon aning om hur man tar reda på om det är ”bumpervikter” som är tänkta att släppa eller om det bara är vanliga vikter täckta med gummi..? Kan alltså inte kontakta någon leverantör då jag inte vet vem som gjort vikterna, han jag köpt dem av vet inte heller…