Idag vill jag dela med mig av fyra av mina absoluta favoritrecept på proteinbars. De görs alla utan ugn – snabbt och smidigt – och blir givetvis även riktigt, riktigt goda!
Denna gång har jag inkluderat näringsvärden i recepten, eftersom det ofta efterfrågas. Notera dock att mängden kolhydrater (och därmed även det totala energiinnehållet), i framför allt recepten för de chokladdoppade barsen, får en rejäl skjuts tack vare chokladen. Vill du dra ner på mängden energi/kolhydrater kan du givetvis utesluta chokladen, även om jag varmt rekommenderar dig att behålla den, gör i så fall hellre mindre bars. Varför? För att choklad är himla gott, helt enkelt. Och livet är för kort för att inte innehålla en dos choklad med jämna mellanrum.
Observera att länkarna i recepten är affiliatelänkar till Gymgrossisten.
CHOCOLATE CHIP PEANUTBUTTER PROTEINBARS
Det här receptet är för smakkombo-klassikern choklad och jordnöt, men självklart kan du använda ett annat nötsmör och ett vassle i annan smak för att få en helt annan bar. Några spontana förslag: använd mandelsmör, vassle i smaken mango/vit choklad och byt ut den mörka chokladen mot vit choklad. Eller varför inte jordnötssmör och vassle i banansmak, tillsammans med mjölkchoklad? Du bestämmer!
Receptet ger fyra bars
Du behöver:
- 1/2 dl (58 gram) jordnötssmör
- 1 msk (15 gram) kokosolja
- 2,5 msk (50 gram) fibersirap, mörk (denna rekommenderas)
- 3/4 dl (34 gram) vassleproteinpulver i chokladsmak
- 1 dl (40 gram) havregryn
- 1 msk chiafrön
- 20 gram hackad choklad, förslagsvis sockerfri mörk choklad
Gör så här:
- Smält ihop jordnötssmör, kokosolja och sirap i en liten kastrull på låg värme. Häll över i en bunke.
- Tillsätt vassle och rör tills jämnt.
- Tillsätt havregryn och chiafrön och arbeta in i degen. Degen blir ganska fast så det är enklast att göra detta med händerna.
- Tillsätt den hackade chokladen, arbeta in.
- Tryck ut till en rektangel på ett bakplåtspapper.
- Ställ in i kylen cirka 1 timme innan du skär upp i bitar.
Näringsvärde per bar: 236 kcal | 12 gram protein | 13 gram kolhydrater | 15 gram fett
GRANOLABARS MED CHOKLAD, JORDNÖTSSMÖR & HAVREKROSS
När havre valsas till flingor får du havregryn, medan havrekross framställs av hel, ångbehandlad, skalad havre som klippts i bitar. Den är alltså lite grövre i konsistensen, och perfekt när du vill göra granolabars!
Receptet ger fyra bars
Du behöver:
- 80 gram (cirka 1 dl + 1 msk) havrekross
- 40 gram (cirka 1 dl + 1 msk) kokosflingor
- 40 gram (strax över 1/2 dl) hackad choklad, förslagsvis sockerfri mörk choklad
- 45 gram jordnötssmör
- 50 gram fibersirap/honung
VEGAN? Använd vegansk choklad och välj fibersirap/annan vegansk sirap så är dessa bars veganska!
Gör så här:
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt jordnötssmör och sirap/honung och arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut på ett bakplåtspapper och forma en rektangel. Jag tycker det är lättast att vika över bakplåtspappret och jämna ut för hand så den blir jämntjock, så att säga.
- Ställ in i kylen en stund, en timme räcker.
Näringsvärde per bar: 256 kcal | 6,5 gram protein | 18,5 gram kolhydrater | 17 gram fett
PROTEINBARS MED JORDNÖTSSMÖR & KOLASÅS
Här kommer en lyxigare variant av proteinbar, i dubbla lager. En seg proteinbar i botten med härlig kolasås på toppen. Allting doppad i choklad, såklart, för choklad gör ju allt ännu godare.
Receptet ger tre bars
Bars:
- 2,5 msk kokosmjöl
- 2 msk fettreducerat jordnötsmjöl
- 2,5 msk kaseinproteinpulver i chokladsmak
- en nypa salt
- 1,5 msk jordnötssmör
- 2 msk fibersirap, mörk
- 1/2 msk mjölk
Kolasås:
- 1,5 dl grädde, jag använde Milda mini mat 4%
- 2 msk fibersirap, mörk
+ 75 gram choklad att doppa barsen i, förslagsvis sockerfri mjölkchoklad
VEGAN? Byt ut kaseinproteinpulvret mot risprotein (förslagsvis i chokladsmak) och använd valfri vegansk mjölk. När du gör kolasåsen kan du använda kokosgrädde (fullfet) istället för grädde. Doppa barsen i vegansk choklad.
Gör så här:
- Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
- Tillsätt jordnötssmör, sirap och mjölk och arbeta ihop. Det kan bli rätt kladdigt.
- Forma degen till en rektangulär platta och lägg åt sidan.
- Gör kolasåsen genom att röra ihop grädde och sirap i en liten kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt puttra tills du har en kolasås. Det kan ta en stund så ha tålamod.
- Fördela kolan över proteinbars-botten, ställ in i kylen att svalna och sätta sig en aning.
- Smält chokladen, skär upp i bars och doppa dem i chokladen, låt sedan stelna i kyl.
Näringsvärde per bar: 251 kcal | 10 gram protein | 15 gram kolhydrater | 16 gram fett
CHOCOLATE CHIP COOKIE DOUGH-PROTEINBARS
Gillar du kakdeg kommer du älska dessa proteinbars! Hittar du inte fettreducerat jordnötsmjöl kan du använda havremjöl istället, börja med 1 msk och tillsätt efter hur konsistensen blir.
Receptet ger tre bars
Du behöver:
- 2,5 msk kokosmjöl
- 2 msk fettreducerat jordnötsmjöl
- 2,5 msk kaseinproteinpulver i vaniljsmak
- en nypa salt
- 1,5 msk cashewsmör
- 2 msk fibersirap, ljus eller mörk
- 1/2 msk mjölk
- 10 gram hackad choklad, förslagsvis sockerfri mjölkchoklad
- 80 gram choklad att smält och doppa barsen i, förslagsvis sockerfri mjölkchoklad
VEGAN? Byt ut kaseinproteinpulvret mot risprotein (förslagsvis i vaniljsmak) och använd valfri vegansk mjölk. Använd vegansk choklad.
Gör så här:
- Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
- Tillsätt cashewsmör, sirap och mjölk och arbeta ihop. Det kan bli rätt kladdigt. Tillsätt sist den hackade chokladen.
- Ställ in i kylen i cirka 30 minuter innan du formar degen till tre bars.
- Smält chokladen, doppa barsen och låt stelna i kyl.
Näringsvärde per bar: 270 kcal – 15 gram protein – 21 gram kolhydrater – 14 gram fett
Älskar detta! Fantastiskt bra med näringsvärden, både kcal & protein per bar. Tack!
Kul! Ser spännande ut. Min kosthållning bör inte innehålla så mycket mättat fett, så då faller tyvärr en del av ingredienserna, men det är bra inspiration!
Proteinbars med 10g protein och 16g fett på 250kcal. Ät en snickers istället , marginell skillnad på macros tbh.
Älskar att det går att ”veganisera” dessa! Känns skönare att kunna köpa och käka veganskt :). Tack!