Idag tänkte jag bjuda er på en riktig klassiker, nämligen kladdkaka. Inte vilken kladdkaka som helst, utan en proteinkladdkaka. Men det är inte ens vilken proteinkladdkaka som helst heller, utan en vegansk proteinkladdkaka.
För att göra kladdkakan både proteinrik, sockerfri och vegansk har jag givetvis fått göra en del förändringar från det klassiska receptet på kladdkaka. Jag använder en blandning av havremjöl och majsmjöl som bas, och för att öka proteininnehållet har jag även i en skopa ärtprotein i chokladsmak. Istället för ägg använder jag kikärtsspad. Nej, jag skämtar inte. Kikärtsspad är himla användbart i det veganska köket, då det i många recept är ett toppenbra substitut för just ägg. Visste du till exempel att det går jättebra att göra maränger på kikärtsspad? Eller glasyr? Det gör det!
Vill en inte göra kladdkakan vegansk går det givetvis bra att byta ut kikärtsspad mot ägg (vispa upp ett ägg och använd 2 msk av det istället för kikärtsspad) och det går också bra att byta ut ärtprotein mot kaseinproteinpulver. Men jag tänkte att det vore lite roligt att visa hur en kan baka något riktigt gott som är både veganskt och proteinrikt.
VEGANSK PROTEIN-KLADDKAKA
18 cm i diameter
Du behöver:
- 2 dl (80g) havremjöl (mixa havregryn till ett fint mjöl, eller köp färdigt HÄR)
- 1/2 dl (25g) majsmjöl
- 1/2 dl (25g) kakao
- 1/2 dl (15g) ärtproteinpulver
- 1 msk sukrin gold
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 dl (45g) kokosolja
- 2 msk (32g) mandelsmör
- 1 dl (131g) fibersirap gold
- 2 msk kikärtspad
Observera att länkarna ovan är affiliatelänkar till Gymgrossisten.
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (som har en diameter på 18 cm)
- Värm försiktigt kokosolja och mandelsmör i micro, inte länge det ska bara bli flytande så du kan röra ihop dem. Tillsätt sedan sirapen, rör ihop, och ställ åt sidan.
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olje-blandningen och arbeta ihop till kakdegs-konsistens. Tillsätt kikärtsspadet och arbeta in den i degen. Smeten blir betydligt tjockare och fastare än en klassisk kladdkakesmet, men det är ingen fara – den ska vara så.
- Vänd över smeten i den förberedda formen och bre ut.
- Grädda i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt i formen innan du lossar och skär upp. Förvara i kyl.
Jag använde i denna kladdkaka ett ärtprotein från Star Nutrition i smaken ”Chocolate Brownie”, här hittar du det (affiliatelänk). Ärtprotein, och andra veganska proteinpulver, kan ibland ha en något ”gräsig” smak, så smaksatta varianter är ofta att föredra. Just choklad kamouflerar extra bra, och jag kände absolut ingen konstig (”gräsig”) eftersmak i denna kladdkaka. Jag kan dessutom meddela att redan smeten i sig är dögod, så se till att smaka lite av den när du bakar denna kladdkaka!
Hos Gymgrossisten (affiliatelänk) hittar du i princip allt du behöver för att göra min veganska kladdkaka, förutom ärtprotein hittar du även kakao, sötning, havremjöl, kokosolja och mandelsmör. Klicka på länkarna i receptet för att komma direkt till respektive produkt!
Kul med vegoinspiration, denna ska jag helt klart testa. Tack!
Har du möjlighet att ange makronutrienter % på detta recept?
Nice! Måste testa denna!
Perfekt! Skulle bara vilja ha macros också.