En av mina absoluta favoriter när det kommer till proteinbakverk är protein-cheesecake. Det är nämligen jätteenkelt att göra en sockerfri, proteinrik cheesecake som smakar fantastiskt gott.
Till botten använder jag proteinkakor, som jag gör själv med bara två ingredienser. Orkar eller vill du av någon anledning inte göra kakor själv kan du använda vilka kakor du vill, de får bara gärna vara av det krispigare slaget, inga mjuka kakor helt enkelt. Fyllningen är rena rama proteinbomben i sig, då den görs med cream cheese, lite kvarg, ägg och proteinpulver. Som pricken över i har jag här även gjort en gelétopping med jordgubb och lime, också den väldigt enkel.
Våga variera!
Det här är ett bra basrecept för proteincheesecake, men variationsmöjligheterna är oändliga! Här kommer några idéer på hur du kan smaksätta din cheesecake:
- gör botten med pepparkakor eller chokladkakor
- använd vassle och kasein i någon annan smak
- ringla nötssmör eller chokladkräm på toppen innan gräddning (och skippa gelétoppingen)
- använd andra bär eller frukter i gelétoppingen
- tillsätt en nypa kanel i fyllningen och toppa med äpplen stekta i kanel och sötning innan gräddning
Observera att länkarna i receptet är affiliatelänkar till Gymgrossisten.
PROTEINCHEESECAKE MED JORDGUBB & LIME
För en form med 18 cm i diameter
Botten:
- 120 gram fibersirap, clear
- 60 gram vassle proteinpulver i vaniljsmak
- 50 gram kokosolja, flytande
Fyllning:
- 200 gram cream cheese
- 100 gram kvarg
- 1 ägg
- 1 äggvita
- 1 msk citronsaft
- 30 gram vassle proteinpulver i vaniljsmak
- 20 gram kasein proteinpulver i vaniljsmak
Gelétopping:
- 1,5 gelatinblad
- 250 gram frysta jordgubbar
- 1 dl vatten
- 1 msk sötströ
- saften av 1 lime
Gör så här:
- Börja med att göra botten: först ska vi göra kakor! Världens enklaste proteinkakor. Börja med att sätta ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Micra sedan fibersirap tills den börjar bubbla (det tar ca 30-40 sekunder) och rör ner vassle. Forma 10 bollar som du plattar till och lägger på den förberedda plåten. Grädda kakorna i 6-8 minuter, håll koll – så fort de fått färg tar du ut dem och låter dem svalna helt.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, fetta botten och sidorna.
- När kakorna svalnat, mixar du dem till ett smul. Blanda med kokosoljan (som du micrat några sekunder för att få den flytande) och tryck ut i botten av springformen.
- Gör sedan fyllningen: mixa ihop cream cheese, kvarg, ägg, äggvita och citronsaft. Tillsätt sedan proteinpulver, både vassle och kasein, och mixa tills helt slätt. Häll över i formen.
- Grädda i 20 minuter, stäng sedan av ugnen men låt cheesecaken stå kvar i ugnen medan den svalnar. När ugnen svalnat tar du ut cheesecaken och låter den kallna.
- Gör slutligen toppingen: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min.
- Sjud jordgubbar, vatten, sötströ och limesaft ca 5 min i en liten kastrull.
- Sila från jordgubbarna i en fiskmaskig sil (se till att pressa ut så mycket saft som möjligt ur dem) och häll tillbaka spadet i kastrullen.
- Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning. Låt spadet svalna innan du häller det över cheesecaken.
- Låt stål i kyl minst 2 tim innan servering, gärna över natten.
Det var dagens recept det! Hoppas du vill prova och att du tycker om, är det något du undrar över eller funderar på så tveka inte att lämna en kommentar här eller i vår facebookgrupp Styrkelabbet Kompisklubb. Är du osäker på någon ingrediens eller undrar om du kan byta ut proteinpulvret, rekommenderar jag dig att kika in guiden jag publicerade igår: den stora guiden för att baka proteinrikt och sockerfritt.
Hej!
Är det pressad citron eller koncentrerad söt citronsaft du menar som ska vara i fyllningen?
Mvh Eva