Saftig och proteinrik kaka med mandelmassa, vit choklad och blåbär

Inte helt otippat kanske, men jag gillar att bjuda in till fika. Jag är väldigt dålig på att göra samma bakverk eller kaka flera gånger, utan allt som oftast vill jag testa något nytt vid varje fikatillfälle. Nu senast var tillfället min egen födelsedag och kakan jag valde att baka var en saftig och proteinrik kaka med mandelmassa, vit choklad och blåbär. Den blev minst sagt ljuvlig – så ljuvlig att jag med största sannolikhet kommer bryta mot det jag nyss skrev, om att jag sällan bakar samma kaka flera gånger. Den här kakan är SÅ värd att baka igen, om och om igen!

Nuförtiden hittar du sockerfri mandelmassa i välsorterade matbutiker, det är sådan jag använt mig av i detta recept. Den vita chokladen kommer från proteinella i smaken vit choklad. Mandelmassa och vit choklad är en klockren smakkombo, och blåbären gör det hela fulländat.


Observera att länkarna till Gymgrossisten är affiliatelänkar.


Saftig och proteinrik kaka med mandelmassa, vit choklad och blåbär

18 cm i diameter

Du behöver:

  • 80g (1,55 dl) havremjöl
  • 16g (2 msk) fettreducerat kokosmjöl (vanligt kokosmjöl funkar fint)
  • 28g kasein proteinpulver i vaniljsmak
  • 1 tsk bakpulver
  • en rejäl nypa salt
  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • strax över 4 msk (92g) fibersirap gold, jag använde Nicks sirap med honungssmak (annan sirap eller honung funkar bra)
  • 50g (3 msk) proteinella vit choklad
  • 90 g sockerfri mandelmassa
  • en näve blåbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (med diametern 18 cm)
  2. Riv mandelmassan grovt, ställ åt sidan.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål, ställ åt sidan.
  4. Vispa/rör ihop ägg, mjölk, sirap och proteinella. Vänd ner den torra blandningen och vänd ihop med slickepot.
  5. Rör ner den rivna mandelmassan och rör ihop.
  6. Häll över smeten i den förberedda springformen och toppa med blåbär, tryck ner lätt i smeten.
  7. Grädda i ca 15 minuter, ta ut och låt svalna.

Näringsvärde för 1 bit (1/8 av kakan): 138 kcal || 7,4 g protein || 14,2 g kolhydrater || 5,5 g fett



Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.