Styrketräning i Europa – hur många av oss lyfter egentligen tillräckligt ofta för vårt eget bästa?
En ny epidemiogisk studie visar att vi i Sverige gillar styrketräning. Vi hör till relativt få länder där någorlunda många vuxna når upp till allmänna rekommendationer för deltagande i “muskelstärkande aktiviteter”.
Till muskelstärkande aktiviteter räknas all slags styrketräning, allt från gymträning till kroppsviktsträning som armhävningar. Våra allmänna rekommendationer säger att vi bör ägna oss åt den här typen av träning minst två dagar per vecka.
Bäst i Europa på den här fronten är Island. Där styrketränar strax över 50 % av den vuxna befolkningen minst två gånger per vecka. Vi ligger god tvåa med våra 38 %. Ju längre söderut och österut på kontinenten vi kommer, desto sämre är folk på att lyfta saker i syfte att bli starkare.
De här siffrorna på styrketräning i Europa baseras på data från 280 000 européer, 18 år eller äldre, som deltog i den omfattande undersökningen European Health Interview Survey i 28 europeiska länder mellan 2013 och 2014.
Det handlar alltså om självrapportering, så det är inte det mest pålitliga underlaget. Självrapportering är dock det enda sättet att få fram sådan data överhuvudtaget.
Vi tränar för lite
En överväldigande majoritet av vuxna européer verkar ägna för lite tid åt sina muskler. Här ligger vi bra till, men även vi behöver bättra oss. Regelbunden styrketräning har många positiva hälsoeffekter oberoende från de positiva effekterna du får av konditionsträning. En del av dem är unika för just styrketräning.
Färska bevis från ett antal kohortstudier visar att styrketräning minskar risken för diabetes, cancer i tjocktarm och njurar, hjärtsjukdom och risken att dö i förtid i allmänhet, oavsett orsak. Dessutom är styrketräning effektivt för att hålla midjemåttet under kontroll.
Det faktum att 85 % av den europeiska befolkningen inte styrketränar tillräckligt mycket och ofta innebär också att ett par hundra miljoner människor löper större risk än nödvändigt att drabbas av ovanstående hälsoproblem.
Läget är minst lika dystert i USA och Australien. Där visar tidigare liknande rapporter att mellan 18 och 30 % av den vuxna befolkningen styrketränar två eller fler dagar i veckan.
Siffran 85 % kan förvisso vara lägre i praktiken, i och med att den här undersökningen bara frågade efter styrketräning på fritiden. En hel del av de som inte styrketränar, särskilt i mindre utvecklade områden, kanske har muskelstärkande, fysiskt krävande arbeten. Det är inte klarlagt hur jämförbart det är med planerad styrketräning.
Styrketräna mer!
I vilket fall som helst kanske det vore en god idé att få ut budskapet om styrketräningens betydelse för ett friskt och hälsosamt liv till en större del av befolkningen världen över. Styrketräning är en motionsform som varken kräver utrustning, ekonomiska förutsättningar eller plats och utrymme för att göra stor nytta. Både för invididen och på befolkningsnivå.