Jag är 23 år gammal och har tränat styrkelyft på hobbynivå sedan jag var 19. De senaste två åren ganska seriöst. Jag kommer att börja tävla nästa år och undrar vid vilken ålder man är som starkast som lyftare. Finns det någon forskning på det?
En enkel fråga, som inte har något enkelt svar. Oavsett vad jag svarar kommer de flesta att tycka att siffran är för låg. Ingen vill egentligen veta att tidpunkten där styrkeökningarna börjar avta och kanske helt uteblir närmar sig med stormsteg.
Svaret på din andra delfråga, om det finns någon forskning på saken, är desto lättare att besvara. Det finns till och med riktigt färsk forskning, från tidigare i år. En ganska omfattande norsk studie som kvantifierar åldern där både styrkelyftare och tyngdlyftare når sin topp. Den tittar även på hur snabbt ökningarna kommer åren innan toppen och på eventuella könsskillnader. Jag har inte skrivit om den tidigare, så det kan ju vara lämpligt att gå igenom den studien och resonera kring den.
En norsk studie
Forskarna började med att samla in resultatdata från organisationerna International Powerlifting Federation och International Weightlifting Federation. Från IPF sammanställde man resultaten från alla världsmästerskap för seniorer mellan 2003 och 2017. Tyngdlyftningsresultaten är ännu mer omfattande och sträcker sig från världsmästerskap och olympiska spel från 1998 till 2017.
Därefter kategoriserade man alla data efter moment, det vill säga marklyft, knäböj och bänkpress för styrkelyft, och ryck och stöt för tyngdlyftning. Sedan analyserade man alla resultat efter viktklass, kroppsmassa, prestation, ranking, födelseår, årtal och tävlingsdatum.
Totalt blev det data från 4832 atleter med 10852 individuella lyft att gå igenom och analysera.
Vid vilken ålder lyfter eliten som mest?
Resultaten visade att åldern där elitlyftare presterar som bäst varierar både med disciplin och viktklass. I styrkelyft handlar det om från 30,7 års ålder för manliga knäböjare i 59-kilosklassen till 40,6 års ålder för kvinnliga bänkpressare i +84-kilosklassen. För tyngdlyftare sträcker sig åldersspannet från 24,3 år för kvinnor i 53-kilosklassen i stöt till 28,4 år för män i +105-kilosklassen, också i stöt.
Som synes var det stora skillnader mellan styrkelyft och tyngdlyftning. Tyngdlyftare nådde sitt livs bästa resultat vid betydligt yngre åldrar. Låt oss slå samman resultaten av de olika lyften och kombinera siffrorna för både män och kvinnor. Då ser vi att styrkelyftare lyfte som mest vid 35±7 års ålder. Tyngdlyftare däremot toppade redan vid 26±3 års ålder, en skillnad på hela 9 år.
Män lyfte som mest något senare i livet än kvinnor inom styrkelyft, men inom tyngdlyftning var det tvärtom. Skillnaderna könen emellan var dock långt från stora.
Under de fem åren närmast innan sina bästa lyft, förbättrade sig styrkelyftare med 12±10 % och tyngdlyftare med 9±7 %. Kvinnliga styrkelyftare förbättrade sig antagligen mer än manliga under perioden. Skillnaderna är så små att det är svårt att säga med säkerhet. Inom tyngdlyftning står det dock rätt klart att kvinnor förbättrade sig mer.
Lyftarnas personbästa förbättrades med 2 till 3 % per år i de sena tonåren och strax efter 20 års ålder. Ju närmare åldern när de lyfte som mest vi kommer, desto mindre och mindre förbättrade de sina resultat per år. Det betyder att man sannolikt måste vara lyftare på hög nivå redan i slutet av tonåren för att bli en bra elitlyftare som senior. De flesta lyftare som tävlar på ett VM eller OS har nått 90 % av sin kapacitet redan strax efter 20 års ålder.
Ålder är inte bara en siffra, men låt den inte styra din träning
Låter det deprimerande? Det borde det inte göra! Det här är höga siffror, särskilt i jämförelse med andra idrotter. Inom de flesta andra idrotter har eliten pensionerat sig och hängt tävlingsdräkten på hyllan vid 35 års ålder. Kom också ihåg sjuan i 35±7. Det betyder att det fanns lyftare som toppade vid 42 års ålder, även på så hög nivå som VM eller OS. Rent generellt började dock resultaten försämras kraftigt mellan 40 till 44 års ålder.
Dessutom finns det ett otal faktorer som påverkar den ålder just du kommer att vara som starkast. Det är väldigt sällan man kan ta isolerade kalkyler eller ekvationer, applicera dem på någon i praktiken och förvänta sig att de ska stämma till 100 %.
En mycket stor faktor är hur gammal du är när du börjar träna. Börjar du träna styrkelyft när du är 34 kommer du givetvis inte att nå din topp vid 35. Tvärtom kommer du i sådana fall ha många år av framsteg och allt tyngre lyft framför dig. Börjar du vid 60 kan du säkert nå din maximala styrka en bra bit efter pensionsåldern. Du kommer inte att vinna VM eller OS för seniorer om du börjar lyfta vid 30 års ålder. Däremot kan du vinna mot dina egna tidigare resultat många år eller till och med årtionden framåt. Eller sikta på veteranklassen, om du lyfter tävlingsinriktat.
Även om du börjar träna i tonåren men gör det halvhjärtat fram tills du är 35, kan du göra dramatiska framsteg efter det, om du plötsligt bestämmer dig för att ta träningen seriöst.
Sammanfattning
Tyvärr går det alltså inte att kvantifiera din fråga exakt. Gör du allt rätt, får vara hel och tränar hårt, kan du förvänta dig att lyfta som mest någon gång mellan 30 och 40 års ålder. Det som svar till frågeställaren, inte rent allmänt. Observera: förvänta dig, baserat på den statistik som finns. Det betyder inte att saken är huggen i sten. Du kanske kommer att toppa efter 40. Att du skulle nå ditt max före 30 är däremot mycket mindre sannolikt. Då har det nog hänt något annat som påverkat.
I bästa fall har du du alltså tjugo år av framsteg framför dig. Det kan du göra mycket med.
Kom också ihåg att den data som finns gäller tävlingseliten. Nu var det i och för sig just om tävlingslyftning du frågade. Merparten av alla lyftare tjänar säkert på att inte ha någon slags åldersgräns i bakhuvudet. Coacher kanske har nytta av det, men frågan är om det inte till och med kan vara negativt för utövaren.
Du som lyfter för att det är roligt eller vill förbättra dig på hobbynivå har hela livet framför dig.
Väldigt bra reportage.
Mycket bra! Är själv 56, kör 4-5 pass/vecka, och är faktiskt i bättre form nu, än vid 30. Å andra sidan, idag är jag noga m mat, sömn, teknik, följa program etc. Vid 30 lockade även annat i livet, och jag har alltid kört hobbynivå :-).
Intressant reportage och upplyftande för alla oss som börjar 30-årskrisa.
Jag blev dock lite fundersam över tabellen. Det står t.ex. för Women, Squat, Weight, -72: 233+/-18. Är det i kg (vilket viktklassen är i) så är det 30kg över världsrekordet. Är det i lbs låter det väldigt lite. Vad är det jag har missat? Hur ska tabellen läsas?
Är inte rekordet med utrustning högre?
Mm, det där ser ut som siffror från utrustat styrkelyft, så det förklarar nog saken.
Bra artikel!
Hej !
Gällande kvinnor i den tyngsta viktklassen som lyfte som mest i snitt vid 40 år hade de lång träningserfarenhet bakom sig som därmed indikerar att åldern inverkade på att de toppade då ?
Jag har noterat flera antydningar om att musklerna mognar fram till 35-40 år har det stöd av forskningen ?
Tack för bra articklar
Mvh Magnus
Bra artikel…Börja bänka vid 55 års ålder. Som 72 åring tog jag 122,5kg
I dag som 74åring går det tyngre. 107,5 eller nht mer…Är det åldern som tar ut sin rätt..
Är snart 50 har tränat till o från i många år. De senaste året mer seriöst. Ökat 15kg i marklyft 5kg i militärpress och 10kg i bänkpress. Trodde knappt det var möjligt i min ålder.